chana-390529_1280

Zimowy pomysł na obiad – soczewica z grzybami

Soczewica z grzybami to danie proste i zdrowe. Może je przygotować każdy z Was. Polecam je szczególnie tym, którzy chcą stracić kilka kilogramów.

Składniki:
  • 40 dag soczewicy;
  • 2 dag suszonych grzybów;
  • sól i pieprz;
  • 5 dag cebuli;
  • 4 dag tłuszczu;
  • 2 dag mąki;
  • sok z cytryny.
Wykonanie:

Soczewicę (najlepiej o dużych ziarnach) opłukać, zalewamy przegotowaną wodą i razem z suszonymi grzybami moczymy przez kilkanaście godzin. Gotujemy je w tej samej wodzi, a gdy jest już miękka, solimy. Po ugotowaniu wyjmujemy grzyby i drobno je kroimy. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Dodajemy do niej mąkę, chwilę zasmażamy. Gdy zasmażka z cebulą nabierze koloru, rozprowadzamy ją wywarem z grzybów i soczewicy. Wlewamy do soczewicy, dodajemy grzyby i całość chwilę gotujemy. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

To danie, to dość sycąca potrawa, a mimo to lekkostrawna. Znalazłam je w bardzo starej książce kucharskiej. Przetestowałam i wiem, że jest smaczna.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *