zxzxzxz

Ziemniaki ze szpinakiem

Ziemniaki duszone ze szpinakiem
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków;
  • 50 dag szpinaku;
  • Cebula;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • Pół łyżeczki mielonego imbiru lub kawałek świeżego;
  • Po łyżeczce nasion gorczycy, mielonego kminku i kurkumy;
  • Po pół łyżeczki mielonego chili i mielonej kozieradki;
  • Sól;
  • 2 łyżeczki oleju.

Umyte ziemniaki upiec w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w grubą kostkę. Cebulę, czosnek i świeży imbir drobno posiekać. Szpinak opłukać, osuszyć i pokroić w paski. W płaskim rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i mieszając smażyć około minuty na dość silnym ogniu. Dodać gorczycę, kminek, kurkumę, chili i kozieradkę. Całość chwilę smażyć mieszając, po czym włożyć ziemniaki i szpinak. Całość dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu 10-15 minut.

Tak przygotowane ziemniaki są dosyć pikantne. Stanowią smaczny dodatek do ryb i drobiu. Dobór przypraw nie był przypadkowy. Dzięki nim danie jest nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne.

Smacznego!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *