xxxxxxxxxxx

Zielone pierogi

Pierogi, to nasza tradycyjna potrawa, ale zielone pierogi, to już brzmi trochę kosmicznie. Jednak, jeśli wypróbujecie ten przepis, to zaskoczycie smakiem wszystkich.

Składniki:
  • 45 dag mąki;
  • 20 dag mrożonego szpinaku;
  • Podwójny filet z kurczaka;
  • 2 marchewki;
  • Sól i pieprz;
  • Olej;
  • Kilka listków bazylii;
  • 10 dag sera żółtego;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 125 ml jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki majonezu.
Ciasto na pierogi:

Przesiewamy mąkę. Dodajemy wcześniej rozmrożony i mocno odciśnięty szpinak, oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, wlewając tyle ciepłej wody, by było gęste i sprężyste. Odkładamy na pół godziny do lodówki.

Farsz:

Pora kroimy na półplasterki. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa łączymy i podsmażamy na oleju w głębszym rondlu. Mięso mielimy i dodajemy go do warzyw. Po kilku minutach wrzucamy do rondla posiekaną bazylię, starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty.

Sos:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą jogurt, majonez i czosnek. Podajemy do pierogów.

Proporcje podane w przepisie zaspokoją głód 4 osób. Jeżeli chcecie przygotować dla większej liczby osób proporcje zwiększamy.

Rada: Przygotujcie więcej, mimo wszystko! Każdy prosi o dokładkę.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *