Pierogi, to nasza tradycyjna potrawa, ale zielone pierogi, to już brzmi trochę kosmicznie. Jednak, jeśli wypróbujecie ten przepis, to zaskoczycie smakiem wszystkich.
Składniki:
- 45 dag mąki;
- 20 dag mrożonego szpinaku;
- Podwójny filet z kurczaka;
- 2 marchewki;
- Sól i pieprz;
- Olej;
- Kilka listków bazylii;
- 10 dag sera żółtego;
- 4 ząbki czosnku;
- 125 ml jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki majonezu.
Ciasto na pierogi:
Przesiewamy mąkę. Dodajemy wcześniej rozmrożony i mocno odciśnięty szpinak, oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, wlewając tyle ciepłej wody, by było gęste i sprężyste. Odkładamy na pół godziny do lodówki.
Farsz:
Pora kroimy na półplasterki. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa łączymy i podsmażamy na oleju w głębszym rondlu. Mięso mielimy i dodajemy go do warzyw. Po kilku minutach wrzucamy do rondla posiekaną bazylię, starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty.
Sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą jogurt, majonez i czosnek. Podajemy do pierogów.
Proporcje podane w przepisie zaspokoją głód 4 osób. Jeżeli chcecie przygotować dla większej liczby osób proporcje zwiększamy.
Rada: Przygotujcie więcej, mimo wszystko! Każdy prosi o dokładkę.
Add a Comment