cooked-apples-1102079_1280

Torcik jabłkowy na zimno

Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, którym możecie zaskoczyć gości. Poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony w kuchni mężczyzna. Panowie, jeśli chcecie zrobić miłą, słodką niespodziankę swojej kobiecie, mamie czy córce, to takie ciasto będzie idealne.

Składniki:
  • 1,5 kg jabłek;
  • 1,5 szklanki cukru;
  • 1 masło;
  • 1 żółtko;
  • kieliszek wódki;
  • biszkopty do wyłożenia tortownicy;
  • 1 galaretka.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Zasypujemy połową cukru i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Wykładamy jabłka na sito, żeby pozbyć się soku.

Masło ucieramy z resztą cukru, dodajemy żółtko i wódkę. Ucieramy dotąd, aż uzyskamy gładką masę. Do masy dodajemy lekko odciśnięte jabłka i dokładnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do wypieków lub folią spożywczą. Na dno układamy biszkopty. Następnie nakładamy masę, dokładnie ugniatamy i wyrównujemy. Całość zalewamy galaretką.

Smak finalny ciasta zależy od tego, jakiego gatunku jabłek użyjemy. Jeżeli lubicie bardziej kwaśne, to wybierajcie jabłka kwaśniejsze.

Soku z jabłek nie wylewamy. Możemy go zagotować i przygotować kompot lub wypić na surowo.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *