Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, którym możecie zaskoczyć gości. Poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony w kuchni mężczyzna. Panowie, jeśli chcecie zrobić miłą, słodką niespodziankę swojej kobiecie, mamie czy córce, to takie ciasto będzie idealne.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek;
- 1,5 szklanki cukru;
- 1 masło;
- 1 żółtko;
- kieliszek wódki;
- biszkopty do wyłożenia tortownicy;
- 1 galaretka.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Zasypujemy połową cukru i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Wykładamy jabłka na sito, żeby pozbyć się soku.
Masło ucieramy z resztą cukru, dodajemy żółtko i wódkę. Ucieramy dotąd, aż uzyskamy gładką masę. Do masy dodajemy lekko odciśnięte jabłka i dokładnie mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do wypieków lub folią spożywczą. Na dno układamy biszkopty. Następnie nakładamy masę, dokładnie ugniatamy i wyrównujemy. Całość zalewamy galaretką.
Smak finalny ciasta zależy od tego, jakiego gatunku jabłek użyjemy. Jeżeli lubicie bardziej kwaśne, to wybierajcie jabłka kwaśniejsze.
Soku z jabłek nie wylewamy. Możemy go zagotować i przygotować kompot lub wypić na surowo.
Add a Comment