pieczen

Szynka świąteczna

Świąteczne wędliny mają specjalny smak i są wyjątkowe. Warto poświęcić im nieco więcej uwagi i czasu, by potem wraz rodziną rozkoszować się ich smakiem, przy świątecznym stole.

Składniki
  • szynka – co najmniej 1,5 kg
  • litr ciemnego piwa
  • trzy łyżki miodu
  • 6 goździków
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • czarny pieprz w ziarenkach
  • kilka ziarenek jałowca
  • oliwa
Przygotowanie

Przygotowanie szynki zaczym już w sklepie – bowiem wybranie dobrego kawałka, z piękną warstwą tłuszczu to nie jest bułka z masłem, oj nie jest.

Kiedy już znajdę taką szynkę, wkładam ją do dużego garnka (oczywiście wcześniej dokładnie mięso myję), zalewam ciemnym piwem, tak by całkowicie szynkę przykryło, dodaję trzy czubate łyżki miodu, kilka goździków, dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżkę soli, kilkanaście ziaren czarnego pieprzu i kilka rozgniecionych ziaren jałowca.
Szynka po włożeniu do naczynia ląduję w lodówce na co najmniej kilka godzin (choć kilkadziesiąt godzin też jej nie zaszkodzi). Gdy mięso zmieni kolor (po pobycie w lodówce), stawiam garnek na ogniu i bardzo powoli doprowadzam prawie do wrzenia. Kiedy zalewa osiągnie niemal 100 stopni, wyłączam podgrzewanie i pozwalam szynce poleżakować w wodzie jeszcze kilkanaście minut.

Kiedy mięso wystygnie, nacinam skórkę na szynce w kratkę, następnie wkładam ją do naczynia żaroodpornego, spryskuje oliwą, na dno wlewam odrobinę zalewy. Przykrywam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na co najmniej półtorej godziny. W czasie pieczenia szynkę często obracam i podlewam sosem.

W połowie przewidzianego czasu pieczenia, zdejmuję pokrywę i pozwalam mięsu nabrać chrupkości.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *