szynka

Szynka peklowana

Szynka wieprzowa to mięso specyficzne, jeśli postąpi się z nim niewłaściwie może być zbyt suche. Ten przepis zapewni mięso smaczne i wilgotne. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:
  • 2 kg mięsa wieprzowego od szynki,
  • sól zwykła,
  • 60 g soli peklowej
Składniki marynaty:
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżeczka soli zwykłej,
  • szczypta cukru,
  • ¼ łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu,
  • ¼ łyżeczki majeranku,
  • ¼ łyżeczki kuminu,
  • kilka rozgniecionych ziarenek jałowca,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 4 ząbki czosnku

W pierwszym dniu naciera się mięso solą peklową, wkłada do salaterki, przykrywa folią i odstawia do lodówki.
Następnego dnia przygotować trzeba roztwór soli peklowej i marynatę.

Roztwór:

w 1/2 l. wody rozpuścić trzeba 50 g soli peklowej

Marynata:

należy zagotować razem wszystkie składniki marynaty (oprócz czosnku) i wystudzić.

Połączyć marynatę z roztworem soli peklowej, dodać 4 ząbki czosnku z łupinką (pokrojone na kawałki). Zalać mięso, przykryć folią i znów do lodówki na cały dzień.

Zalewy nie powinno być zbyt dużo i najlepiej żeby mięsu było ciasno w naczyniu. Zalecane jest obracanie mięsa, przekłuwanie go i wstrzykiwanie zalewy do środka.

Po wyjęciu z zalewy (po tych 2 dniach), po osuszeniu go, jeszcze raz należy posolić, tym razem zwykłą solą (nie za dużo). Mięso zasznurować ciasno mocną nitką (żeby zachowało ładny kształt) i włożyć do wrzącej, osolonej lekko wody (tak żeby tylko wyczuwało się smak soli). Gotować do miękkości na malutkim ogniu, tak żeby woda ledwo mrugała, ok 2 godziny. Odstawić z ognia i zostawić w wodzie aż do wystygnięcia.

Wyjętą szynkę można natrzeć musztardą Dijon z dodatkiem porzeczki i włożyć do piekarnika na 20 minut, żeby zyskała przyrumienioną skórkę.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *