paczki

Najlepsze pączki na tłusty czwartek

Pączki nie należą do najzdrowszych potraw, ale raz do roku można, a nawet trzeba trochę zgrzeszyć ponieważ nadchodzi tłusty czwartek, czyli wielkie święto pączka.

Przepis, który tu zamieszczam to najlepszy przepis na pączki jaki wypróbowałam. Jest tak prosty, że zrobienie pączków uda się każdemu. Co ważne, ten przepis nie każe dodawać zbyt wiele tłuszczu do ciasta na pączki. Jakoś nigdy nie mogłam się przekonać do przepisów, w których występowało bardzo dużo tłuszczu, szczególnie że pączki smaży się przecież w głębokim tłuszczu.

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki;
  • 2 łyżki cukru;
  • 5 dkg drożdży;
  • 1 szklanka mleka;
  • 6 dkg masła;
  • 2 jajka, 3 żółtka;
  • 1 łyżka octu lub spirytusu;
  • 50 dkg smalcu do smażenia;
  • do wyboru: dżem, marmolada, powidła, budyń

Z drożdży, połowy ciepłego mleka, cukru i 3/4 szklanki mąki zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić ze spirytusem, dodać resztę mleka, wyrośnięty zaczyn, masło i resztę mąki. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrajać okrągłe pączki, na jeden krążek nałożyć dżem, przykryć drugim i zlepić brzegi, smażyć do zarumienienia się z każdej strony. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *