cooking-1667847_1280

Szybka przekąska z pomidorów i jajek

POMIDORY FASZEROWANE JAJKIEM
Składniki:
  • Pomidory jednakowej wielkości;
  • Jaja, tyle ile pomidorów;
  • Masło;
  • Plastry boczku wędzonego.

Odciąć górną część pomidorów i wydrążyć środek. Warzywa lekko posolić i wbić do środka po jednym jajku. Na wierzchu położyć odrobinę masła- zapobiegnie wysuszeniu żółtka. Wstawić faszerowane pomidory do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 12-15 minut. W tym czasie plastry boczku wysmażyć na suchej patelni na chipsy, po czym odsączyć na papierowym ręczniku i pokroić w półcentymetrowe paseczki. Pomidory można serwować na liściu sałaty lodowej, posypane chipsami z boczku i udekorować szczypiorkiem.

Przygotowanie przekąski zajmie nie więcej niż 25 minut.

Pomidorowy sezon jeszcze trwa. Należy wykorzystać czas, gdy jest ich pod dostatkiem i to naszych krajowych, prosto z krzaka.

Lekkie i łatwe w przygotowaniu danie zaspokoi głód, gdy wrócimy z pracy, szkoły.

Polecam!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *