Macie ochotę na coś słodkiego? Słodkości, to dobry sposób na pokonanie jesiennej chandry. Nie każdy jednak lubi piec, a innym pieczenie nie wychodzi. Polecam więc desery, ciasta bez pieczenia. Pierwszy będzie sernik na zimno na spodzie z kruszonych herbatników.
SZKOCKA DELICJA SEROWA
Składniki:
- 75 g masła;
- 9 łyżek miodu;
- 250 g herbatników (najlepiej owsianych);
- 1 torebka żelatyny;
- 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczy;
- 600 g tłustego białego sera;
- 250 ml śmietany kremówki;
- 450 g malin/truskawek/wiśni/borówek;
- listki mięty do dekoracji.
Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym i podgrzewać. Tortownicę posmarować tłuszczem. Masło rozpuścić z 3 łyżkami miodu i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć masą i wyrównać łyżką. Odstawić do lodówki na godzinę.
Ser zmielić tak, by nie miał grudek. Śmietanę delikatnie ubić, następnie wymieszać ją ze zmielonym serem i miodem. Odłożyć do dekoracji 18 najładniejszych malin, a resztę zmiażdżyć widelcem i dodać do masy serowej. Całość wymieszać dokładnie z rozpuszczoną żelatyną.
Masę wyłożyć na spód z ciastek i wstawić tortownicę znowu do lodówki na 3-4 godziny do stężenia masy. Na koniec udekorować listkami mięty.
DODATKOWA RADA:
Aby nadać ciastu oryginalny szkocki smak, użyj whisky zamiast soku!
Zamiast malin możesz dodać inne owoce, np. borówki. Mogą to być również owoce mrożone.
Życzę smacznego!
Add a Comment