pork-1085659_1280

Świąteczne schaboszczaki

Kolejna propozycja na świąteczny stół, to schabowe w zupełnie innym wydaniu. Przepis sprawdzony i nie ustępuję jakością najlepszym przepisom mistrzów kulinarnych. Składniki podane są na cztery porcje. Jeśli przewidujecie większą liczbę osób, odpowiednio je zwiększcie.

Składniki:
  • 4 kotlety ze schabu środkowego z kostką;
  • ocet winny;
  • 2 cebule;
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • po łyżeczce suszonego estragonu i majeranku;
  • 2 żółtka;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 4 łyżki oleju;
  • sól i pieprz.

Kotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, kropimy octem winnym, obkładamy posiekaną cebulą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Musztardę ucieramy z połową oleju, żółtkami. Dodajemy suszone zioła, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety układamy na folii aluminiowej posmarowanej resztą oleju. Rozkładamy na nich masę ziołową, a obok na folii, cebulę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, włączając tylko górne ogrzewanie. Gdy mięso się zrumieni, przykrywamy je folią, włączamy dolne ogrzewanie i pieczemy jeszcze 15 minut.

Tak przygotowany schabowy, doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami obtoczonymi w kminku i sałatką.

Obiad – palce lizać.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *