channa-166896_1280

Soczewica inaczej

Od jakiegoś czasu bardzo mocno lansuje się wszelkie potrawy z soczewicy. Część osób uzna to, za chwilowy trend, modę. Nie jest to jednak prawda. Soczewica odgrywa bardzo pozytywną rolę dla zdrowia naszego organizmu, pięknej figury i właściwej przemiany materii.

Podążając trochę za modą postanowiłam dorzucić od siebie kilka starych, sprawdzonych przepisów. Przecież soczewicy używamy nie tylko do znanych wszystkim pierogów. Zachęcam do spróbowania przygotowania innych potraw z tego cennego produktu.

SOCZEWICA Z MIĘSEM, KIEŁBASĄ I ŚLIWKAMI
Składniki:
  • 40 dag soczewicy;
  • 10 dag wieprzowiny lub wołowiny;
  • 15 dag kiełbasy;
  • 15 dag suszonych śliwek;
  • sól;
  • sok z cytryny;
  • natka pietruszki.
Wykonanie:

Soczewicę i mięso myjemy, wkładamy do rondla z niewielką ilością zimnej wody i gotujemy pod przykrycie. Po ok. 30 minutach gotowania, dodajemy obraną, umytą i startą na tarce cebulę. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie, a soczewica będzie się rozpadać.

Umyte śliwki zalewamy ciepłą wodą i przez 10 minut moczymy, żeby zmiękły. Po tym czasie gotujemy je w tej samej wodzie. Po ugotowaniu kroimy je w cienkie paski. Jeżeli śliwki były suszone razem z pestkami, należy je usunąć dopiero po gotowaniu.

Wyjmujemy z wywaru ugotowane mięso i drobno kroimy. Kiełbasę również kroimy w drobne paski. Wszystkie składniki wkładamy do rondla, przez chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Potrawę przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat. Soczewicę podawała nam mama, między innymi w takie sposób. Smak, zapach i konsystencja przypomina gulasz, forszmak. Najważniejsze jest to, że nie trzeba jej zagęszczać mąką czy zasmażką. Gęstość uzyskujemy dzięki rozgotowanej soczewicy.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *