cake-992755_1280

Śmietanowiec

Jest to ciasto/deser, które zawsze się udaje. Przepadają za nim przede wszystkim dzieci. Chyba dlatego, że jest bardzo kolorowe i smakiem przypomina lody.

Składniki:
  • 4 galaretki w różnych kolorach;
  • 3 szklanki śmietany 18% lub 22%;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 6 łyżeczek żelatyny.

Zaczynamy od przygotowania galaretek. Każdą z nich rozpuszczamy w takiej ilości wody, jaka jest podana na opakowaniu. Po dokładnym rozpuszczeniu przelewamy do naczyń, najlepiej w prostokątnym kształcie. Gdy się dobrze zetną, kroimy je w kostki.

Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku. Dla ułatwienia możemy najpierw zalać ją niewielką ilością zimnej, przegotowanej wody, a gdy spęcznieje zalewamy wrzątkiem. Łączna ilość wody, to ¾ szklanki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy żelatyna będzie już zimna, wlewamy ją cienkim strumyki do śmietany i jeszcze chwilę ubijamy. Wsypujemy galaretowe kostki, mieszamy i wykładamy do tortownicy. Wierzch wygładzamy i gotowe.

Według uznania, na wierzch możemy wylać jeszcze jedną, dodatkową galaretkę, jednak i bez tego ciasto prezentuje się doskonale.

Smacznego!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *