zeewewe

Seromakowiec

Seromakowiec na kruchym spodzie, to nie tak trudne ciasto, jak się wydaje. Mówi się nawet, że jest ono znacznie łatwiejsze do przygotowania przez początkujących kucharzy, niż klasyczny sernik na kruchym spodzie

Kruche ciasto:
  • 20 dag mąki tortowej;
  • ½ kostki masła;
  • 10 dag cukru pudru;
  • 1 żółtko.

Mąkę przesiewamy, siekamy ze schłodzonym masłem i cukrem. Dodajemy żółtko, szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie wałkujemy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, układając wzdłuż jej brzegów 2-3 – centymetrowe ranty z ciasta. Podpiekamy na jasnozłoty kolor, po czym wyjmujemy i studzimy.

Warstwa makowa:
  • 50 dag maku;
  • 30 dag cukru pudru;
  • 2 jajka i 1 białko, które nie zostało wykorzystane do kruchego ciasta;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • Olejek migdałowy;

Zaczynamy od sparzenia maku.  Gdy odpowiednio spęcznieje, odsączamy na sicie, dwa razy przekręcamy przez maszynkę, ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy bułkę tartą, ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ostudzone, kruche ciasto.

Warstwa serowa:
  • 1 kg sera krajanka lub dobrej jakości sera mielonego;
  • 25 dag cukru pudru;
  • 5 jaj;
  • ½ kostki masła;
  • Aromat i bakalie.

Jeżeli mamy ser krajankę, to mocno go odciskamy i dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Do masła utartego z cukrem i żółtkami partiami dodajemy ser. Ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec ucierania dodajemy aromat i bakalie oraz pianę ubitą z białek. Lekko mieszamy i równo wykładamy na wierzch maku. Blachę wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika mniej więcej na godzinę.

Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *