serniktoffi

Sernik o smaku toffi

Sernik, czyli jedno z najchętniej wybieranych ciast przez smakoszy. Pomysłów na serniki jest wiele, tym razem proponuję smak toffi.

Spód:
  • 1 dowolne opakowanie ciastek kruchych – pokruszyć lub zmielić,
  • 1 łyżka kakao,
  • 50-60 g masła – rozpuścić
Masa serowa:
  • 700 g sera śmietankowego,
  • 1 puszka (460 g) mleka skondensowanego słodzonego,
  • 4 jajka,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sok z 1 dużej cytryny
Dodatkowo:

1 puszka masy „krówkowej”,kilka łyżek śmietanki kremówki

400 g śmietany kwaśnej (na wierzch sernika)

Pokruszone ciastka wymieszać z kakao i dodać rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać i tą masą wylepić dno tortownicy (średnica 25 – 26 cm). Wstawić do lodówki na 1/2 godziny.

Ser śmietankowy umieścić w misce. Dodać pozostałe składniki: mleko skondensowane, jajka, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Delikatnie wymieszać. Powstanie dość rzadka masa serowa, którą należy wylać do tortownicy.

Masę „krówkową” przekładamy z puszki do miseczki i dodajemy stopniowo śmietanę kremówkę. Mieszamy do momentu otrzymania w miarę lekkiej w konsystencji masy. Nie może być ona jednak lejąca. Powinna dość swobodnie spadać z łyżeczki.

Masę „krówkową” nabieramy łyżeczką i układamy na masie serowej. Te kupki z masy krówkowej, będą się topic w masie serowej, bo jest ona rzadka.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (w przypadku termoobiegu 130 stopni) z ustawionym na dnie naczyniem z wodą. Pieczemy ok. 75 minut.

Po tym czasie wystawiamy sernik i wierzch pokrywamy kwaśną śmietaną (bez dodatków). Tortownicę wstawiamy z powrotem do piekarnika, aby po 3 minutach go wyłączyć. Sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze ok. 10 minut.

Wyjmujemy i studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *