latte-g0fbe2752b_1920

Sernik budyniowy

Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12,5 dag masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka i 1 żółtko
Masa budyniowa:
  • 3 budynie (na 0,5l mleka każdy)
  • 1l mleka
Masa serowa:
  • 12,5 dag miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 serki waniliowe lub ok. 60 dag serka do wypieków i cukier waniliowy
  • 3 jajka i 1 białko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Polewa czekoladowa:
  • 100g masła
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • Wszystkie składniki rozrobić w garnuszku w temperaturze 80 stopni (nie gotować)
Przygotowanie:
  • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło i siekamy dokładnie nożem. Dodajemy cukier, jajka i żółtko, zagniatamy szybko ciasto, wałkujemy je i układamy w wyłożonej pergaminem blaszce.
  • Budynie gotujemy na mleku. Powstały gęsty krem, jeszcze gorący, rozprowadzamy na surowym cieście. Odstawiamy do wystudzenia.
  • W tym czasie przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy na przemian serek i żółtka. Wsypujemy budyń śmietankowy, mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą, a następnie rozkładamy równomiernie warstwę serową na zimnym budyniu.
  • Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu nakładamy polewę czekoladową.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *