durum

Pszenica durum – co to takiego?

Wyroby z mąki pszennej uważane są za niezdrowe i bezwartościowe. Jednak nie każda pszenica jest zła. Pszenica durum stanowi wyjątek od tego stereotypu.

Dla kogo zdrowie?

Durum, to odmiana twardej pszenicy, z której otrzymuje się specyficzną mąkę, tzw. semolinę. Semolina wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów, ale nie tylko. Oprócz tego, można nią wzbogacać chleb, ciasto na pierogi, a także ciasto na naleśniki. 

Mąka z pszenicy durum jest bardzo ważna dla zdrowia ponieważ posiada w swym składzie witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, miedź, cynk, potas i fosfor. Jest także cennym źródłem błonnika pokarmowego oraz luteiny, tak ważnej dla wzroku. Ta charakterystyczna, bursztynowo – żółta mąka ma właściwości antyoksydacyjne dlatego zapobiega działaniu szkodliwych wolnych rodników.

Makaron z pszenicy durum ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż klasyczna pszenica. Jest to istotne dla osób dbających o zdrowie. Oczywiście należy pamiętać o tym, że im dłużej makaron jest gotowany, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Dlatego nie powinno się przedłużać czasu gotowania podanego w recepturze.

Jak wykorzystać durum?

Mąka z pszenicy durum wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji makaronów. Semolina, ze względu na wysoką zawartość glutenu, daje możliwość produkcji makaronu bez użycia jaj. Ma zachęcającą, wyrazistą barwę i nie skleja się. Optymalny czas gotowania, to 12 minut. 

Pszenica durum, to nie tylko makarony. Popularnym, zdrowym i wygodnym do przygotowania, produktem z pszenicy durum jest kuskus. Łączy on cechy makaronu i kaszy. Nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać wrzątkiem i przykryć. Bardzo dobrze komponuje się z mięsem, rybami, warzywami, sosem i na słodko.

Semolinę wykorzystuje się też do wypieku pizzy i placów na tortillę. Dodana do ciasta na naleśniki, zapobiega przyklejaniu się ich do patelni, podczas smażenia.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *