spices-2454799_1280

Przyprawy na wzdęcia

Jedną z najczęstszych dolegliwości, czy to po przyjęciu, grillu czy zwykłym obiedzie, są wzdęcia. Delektując się potrawą, nie myślimy o problemach z trawieniem. Tymczasem wystarczy dodać odpowiednie przyprawy, aby uniknąć wzdęć.

Gałka muszkatołowa

Dodana do drobiu, cielęciny, wołowiny czy jagnięciny, nie tylko poprawi smak potrawy ale i zapobiegnie wzdęciom.

Czosnek

Wspomaga metabolizm tłuszczów. Powinno się go dodawać zwłaszcza do potraw przygotowywanych z tłustej wieprzowiny, dziczyzny, baraniny, zapiekanek, zawiesistych zup. Przez pobudzanie wydzielania soków trawiennych czosnek zalecany jest w czasie biegunek, przewlekłych nieżytów żołądka, przy wzdęciach.

Majeranek

Do wszystkich ciężkostrawnych i tłustych potraw zalecany jest majeranek. Ma on bardzo szerokie zastosowanie. Może dlatego właśnie dodawany jest prawie do wszystkich potraw. Majeranek znakomicie łagodzi bóle brzucha, niestrawność, zaparcia, przez co zapobiega wzdęciom.

Oregano

Pomocne przy wzdęciach i zaburzeniach trawienia jest oregano. Ta przyprawa świetnie komponuje się z sałatkami, rybami. Poprawia walory smakowe pieczonych mięs, spaghetti, ziemniaków, pizzy i zapiekanek. Pamiętajmy, że oregano nie należy gotować. Potrawę przyprawiamy oregano, gdy jest już gotowe do jedzenia. Wysoka temperatura niszczy właściwości zdrowotne przyprawy.

Szałwia

Szałwia reguluje perystaltykę jelit. Dodana do tłustych mięs, kotletów, zup i sosów oraz potraw z dań strączkowych zapobiega wzdęciom i niestrawnościom.

Mięta

Mięta pomaga w zaburzeniach trawienia, kolce jelitowej, skurczach żołądka . Ma również właściwości rozkurczowe i wiatropędne. Tym zielem możemy przyprawić napoje, syropy, sałatki owocowe, ciasta desery oraz dania ze szpinakiem.

Lubczyk

Do zup, flaków, mięs, sosów, tłustych potraw i sałatek dodajmy lubczyku. Potrawy uzyskają doskonały smak i staną się lżejsze do strawienia przez nasz żołądek. Ominą nas przykre wzdęcia.

Koper

Przykre skutki spożywania ciężkostrawnych potraw zneutralizuje koper. Dodać możemy go właściwie do wszystkich potraw. W zależności od upodobania.

Imbir

Imbir m.in likwiduje nadmiar gazów w jelitach, co w efekcie zapobiega wzdęciom. Możemy go dodać zarówno do piernika, likierów, marmolad, jak i do flaków, sosów czy pasztetów. Należy jednak pamiętać, że nadmierna ilość imbiru może zepsuć smak potrawy. Zachowajmy więc umiar w jego dozowaniu.

Kminek

Kminek to nie tylko przyprawa ale i lek na wzdęcia i uczucie przejedzenia. Z kminku możemy przygotować napar do picia, zalewając ziarna wrzątkiem. Po wypiciu naparu odczujemy natychmiastową ulgę. Kminek dodany do bigosu, flaków, sosów, tłustych i pieczonych mięs, surówek czy sałatek, pieczywa, kapusty kiszonej i słonych wypieków zapobiegnie niestrawnościom.

Ziół i przypraw wspomagających trawienie i zapobiegających wzdęciom jest bardzo dużo. Zamiast cierpieć czy przepłacać za leki sięgnijmy po dobrodziejstwa natury. Potrawy będą smaczniejsze a my, bez obaw o skutki uboczne, będziemy się nimi delektować.

0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze