empanadas-592304_1280

Pierogi lubelskie

Kolejnym tradycyjnym daniem Lubelszczyzny, są lubelskie pierogi. Przez dłuższy czas robiono je, prawdopodobnie, tylko we wschodnich regionach Polski. W dobie Internetu, a nawet wcześniej, przepis na ich przygotowanie poznano w całym kraju. Próbowałam kilka wariacji tego regionalnego dania. Przepis, który dołączam, najbardziej przypadł mi do gustu.

Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • ok. 3 łyżki oleju;
  • 5 łyżek śmietany;
  • 3/4 szklanki ciepłej wody;
  • sól.
Składniki na farsz:
  • 10 dag kaszy gryczanej;
  • 20 dag tłustego twarogu;
  • garść świeżej mięty lub łyżka suszonej;
  • 1 jajko;
  • sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:

Ugotować kaszę na sypko z odrobiną soli. Dodać twaróg, jajko, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą plastyczną masę. Pod koniec wyrabiania dodać posiekaną miętę.

Przygotować ciasto. Przesiać mąkę, dodać do niej jaja, śmietanę, sól i olej. Wyrabiać, dolewając stopniowo letnią wodę. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne, należy je przykryć folią lub ściereczką na 10 minut. Po tym czasie rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu, zlepiać i formować pierożki. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia. Należy pamiętać o mieszaniu podczas wrzucania pierogów do wody. Łatwo przywierają do dna garnka.

Podawać gorące, prosto z wody lub przysmażone na tłuszczu i polane gęstą śmietaną.

Jak łatwo zauważyć, jest to zupełnie inna wersja pierogów. Nawet sposób przygotowania ciasta jest inny. Dzięki kaszy gryczanej są one bardzo sycące, a mięta dodaje im świeżości.

Próbowałam również pierogi lubelskie na słodko. Do farszu nie dodawano pieprzu lecz cukier. Smakowały mi bardzo. Polane były słodką śmietanką i ozdobione listkami świeżej mięty.

Polecam!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *