zkskkskskksk

Pieczony schab

Pieczony schab, na pewno będzie smakował zarówno najmłodszym jak i starszym członkom rodziny. Nie powoduje uczucia wzdęcia, jest łatwy do strawienia, co najważniejsze przygotowany w domu, więc pozbawiony ulepszaczy i sztucznych aromatów.

Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 20 cienkich plastrów słoniny,
  • 8 szklanek wody,
  • 4 czubate łyżki soli
Przygotowanie

Sól mieszam z zimną wodą do całkowitego rozpuszczenia w dużym naczyniu szklanym lub ceramicznym. Do solanki wkładam wcześniej umyte mięso. Schab powinien być cały zanurzony w płynie (jeśli trzeba, przyciskam go np. talerzem). Naczynie przykrywam folią i wstawiam do lodówki na 12 godzin. W tym czasie mięso kilka razy obracam, by solanka dostała się we wszystkie zakamarki schabu.

Na drugi dzień schab wyjmuję z naczynia (płyn wylewam), osuszam papierowym ręcznikiem i wstawiam do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, by mięso całkowicie wyschło.

Przed pieczeniem, na desce układam plastry słoniny „na zakładkę”, tak by utworzyć prostokąt, o długości schabu, a szerokości równej co najmniej obwodowi kawałka mięsa. Kładę nie niego schab i zawijam w słoninę, następnie związuję dokładnie bawełnianym, białym sznurkiem.

Schab kładę na kratce do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piekę 15 minut, następnie kawałek mięsa obracam i piekę następnie 15 minut. Zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę mięso 1,5 godziny. Podczas pieczenia polewam mięso 2-3 razy wytopionym tłuszczem. Wyjmuję z piekarnika, owijam niezbyt szczelnie folią aluminiową i odstawiam na 15 minut.

Przed podaniem usuwam sznurek i kroję na plastry o grubości 2 cm.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *