pieczen schab

Pieczony schab z musztardą

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 2 cytryny
  • 1 spora cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (francuska)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  • Obraną cebulę pokrój na cienki plastry.
  • Dokładnie wyszorowane cytryny pokrój na cienkie plastry,
  • Umyty i bardzo dokładnie osuszony schab natrzyj solą i olejem,
  • Naczynie wyłóż połową cytryn i cebuli, skrop olejem. Połóż na niej mięso, obłóż pozostałą cebulą i cytrynami. Przykryj i wstaw do lodówki na noc,
  • Musztardę wymieszaj z miodem,
  • Mięso wyjmij z marynaty (nie będzie już potrzebna) i dopraw pieprzem a następnie natrzyj z wszystkich stron musztardą z miodem,
  • Na patelni mocno rozgrzej olej i włóż schab – obsmaż krótko z każdej strony do lekkiego zrumienienia – uważaj, bo ziarenka musztardy będą wesoło wyskakiwać z patelni,
  • Jeśli masz patelnię żaroodporną, przykryj na niej schab folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (jeśli Twoja patelnia nie może być używana w piekarniku, mięso przełóż do naczynia żaroodpornego),
  • Piecz mięso przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw przez co najmniej 10 minut pod przykryciem.
  • Podawaj na gorąco

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *