pasztet

Pasztet drobiowy w słoikach

Przepis na ten pasztet jest bardzo prosty. Przy niewielkim wysiłku możesz zachwycić rodzinę i znajomych.

Składniki:
  • kurczak – 2000 g.
  • wątróbka wieprzowa – 400 g.
  • kasza manna – 170 g.
  • woda – 150 g.
  • jajka – 4 szt.
  • gałka muszkatołowa mielona – 1/2 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki,
  • majeranek – 1 łyżka
  • włoszczyzna – 150 g.
  • ziele angielskie – 5 szt.
  • liść laurowy – 3 szt.
  • kucharek – 1 łyżka (do smaku)
Sposób przygotowania:


Kurczaka, wątróbkę i włoszczyznę, wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli, gotować do miękkości.
Gdy mięso jest już miękkie, przelać przez sito, a do pozostałego rosołu dodać kaszę mannę i ugotować.
Wystudzone mięso oddzielić od kości, zmielić przez maszynkę, wraz z wątróbką i warzywami.
Mielone mięso dodać do kaszy manny. Przyprawić masę, wbić jajka i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy.
Gotowy pasztet przekładać do wyparzonych słoiczków w do ilości 3/4 wysokości każdego słoika.
Pasteryzować w piekarniku, w temp. 100 stopni Celsjusza, 80 minut.
Powtórzyć pasteryzację w dniu kolejnym.
Tak przygotowany pasztet można przechowywać do 6-miesięcy, w warunkach chłodniczych.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *