piersi z kurczaka

„Oszukane” de volaille z piersi kurczaka

Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 kawałeczki masła ( wychodzi w sumie około łyżki)
  • przyprawy ( sól, pieprz, ulubione zioła)
  • mąka, jajko, bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Każdy filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i bardzo delikatnie rozbijamy na cieniutkie plastry – trzeba tylko uważać, żeby nie robić dziur. Posypujemy solą, pieprzem a na środek każdego plastra kładziemy zamrożony kawałeczek masła. Zawijamy jak krokiety (najpierw boki, potem rolujemy). Po zawinięciu staramy się nadać mięsu owalny kształt kotleta. Wkładamy tak przygotowane mięso na co najmniej pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu otaczamy kotlety w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *