milk-518067_1280

Niedzielny obiad – inaczej

Szpinak z pieczarkami i serem pleśniowym
Składniki:
  • 25 dag szpinaku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 250 ml śmietanki 18%;
  • 0,5 kg pieczarek;
  • 30 dag sera z niebieską pleśnią.

Sparzony szpinak dusimy na maśle ok. 5 minut razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Dolewamy połowę śmietanki, mieszamy i dusimy minutę. Oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki klarujemy na maśle 3-4 minuty. W okrągłym naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem, układamy warstwami: szpinak, pieczarki i na wierzchu szpinak. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180% na 10 minut. W tym czasie na patelni podgrzewamy pokruszony ser z resztą śmietanki. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem śmietanowo – serowym polewamy gotową już potrawę.

Czas przygotowania – 40 minut.

Niedzielny obiad, to niekoniecznie mięso. Poza tym, wśród nas jest wiele osób, które lubią dania wegetariańskie. Ten przepis otrzymałam od kuzynki, która jest właśnie zwolenniczką takiej diety. Mojej rodzinie bardzo posmakowało. Dlatego szczerze polecam coś innego. Smacznego!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *