muffins-267301_1280

Najprostsze kokosanki

Kokosanki to ciastka, które po prostu nie mogą się nie udać. Polecam je każdemu kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Jedyną wadą tych ciasteczek jest to, że zbyt szybko znikają.

Składniki:
  • 5 białek;
  • 25 dag cukru;
  • 20 dag mąki;
  • 20 dag wiórków kokosowych;
  • Skórka otarta z cytryny;
  • Łyżeczka soku z cytryny;
  • Łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • Polewa czekoladowa do dekoracji.
Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę na parze. Dodajemy stopniowo cukier, ciągle ubijając. Do wiórków kokosowych przesiewamy mąkę, dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, otartą skórkę z cytryny, sok i mieszamy. Delikatnie łączymy z pianą z białek.

Formę wykładamy pergaminem. Masę przekładamy do szprycy, którą wyciskamy małe piramidki o średnicy ok. 4 cm. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.

Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej kokosanki. Najładniej wyglądają, gdy czekolada jest po jednej stronie, czyli pół kokosanki złotej a pół czekoladowej. Układamy je na papierze do pieczenia, aby czekolada zastygła.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *