musztarda

Najlepsze musztardy. Test

Musztardę powinno się kupować tak samo, jak wszystkie produkty pakowane, to znaczy po przeczytaniu etykiety i sprawdzeniu składu. Jest to ważne szczególnie dla osób mających problemy z trawieniem. Musztarda jest sosem bezpiecznym i każdy może go używać, bez obaw o zdrowie. Problem może się pojawić wtedy, gdy producent chcąc wyróżnić swój produkt dodał do niego wzmacniacze smaku, bądź substancje zagęszczające lub poprawiające smak i zapach.

Musztardy marki Roleski

Na sklepowych półach można znaleźć wiele rodzajów musztard marki Roleski. Zwykle są to nieduże słoiczki o pojemności 175 g. W najpopularniejszych dyskontach spożywczych bez problemu trafia się na klasyczne musztardy tej marki: sarepska, stołowa, chrzanowa i delikatesowa. Skład tych sosów jest prosty, oparty na gorczycy z niewielkim dodatkiem octu spirytusowego. Roleski zarówno do swoich klasycznych musztard, jak i do bardziej wyszukanych dodaje ekstrakt z kurkumy. Jest to bardzo ciekawy dodatek, ponieważ uważa się, że kurkuma poprawia zdrowie, a codzienne jej picie zalecają specjaliści medycyny naturalnej.

Nieco mniej ciekawie wygląda skład musztard Roleski w kompozycjach owocowych. Tu znaleźć można stabilizatory, zagęszczacze i aromaty. Musztardy z dodatkiem ananasa, brzoskwini, a nawet malin to raczej propozycja dla osób, które nie mają problemów z trawieniem. Musztarda miodowa Roleski zawiera 6% miodu i może to być zbyt słodki sos do mięsa.

Jeśli chodzi o ceny sosów marki Roleski wygląda to bardzo dobrze. Są one umiarkowane, a za klasyczny słoiczek o pojemności 175 g trzeba zapłacić około 2 pln. Nieco droższe są musztardy smakowe oraz wariacje tematyczne (amerykańska, bawarska, Trinidad). Tu słoiczek jest większy (220 g), a cena wacha się od 4 pln do 6 pln.

Musztardy marki Kamis

Musztardy Kamis to jeden z najpopularniejszych zimnych sosów. W przypadku wariantów klasycznych skład jest prosty i bezpieczny dla każdego. Dzięki temu, że producent dodał ocet jabłkowy (oprócz octu spirytusowego), musztardy te są delikatniejsze i mają bardzo ładny zapach. Niestety warianty smakowe i francuska, zostały wzbogacone o substancje zagęszczające i barwnik.

Słoiczki mają pojemność 185 g, a ich cena wacha się w przedziale: 3 – 4 pln. Kupując sosy marki Kamis warto czytać skład na etykiecie. Dla przykładu musztarda francuska występuje w dwóch wariantach: z cukrem lub syropem glukozowo – fruktozowym. Musztarda miodowa zawiera miód sztuczny.

Musztardy marki Prymat

Tu także mamy bardzo wiele typów musztard od klasycznych, po smakowe. Skład jest zwykle prosty, a sosy te są bezpieczne dla zdrowia. Wątpliwości może budzić regulator kwasowości – kwas cytrynowy. Ze względu na błąd tłumaczenia, kwas ten wielu uważa za produkt rakotwórczy. Nie jest to prawdą. Kwas cytrynowy jest bezpieczny dla zdrowia, choć spożywany w zbyt dużych ilościach może uszkodzić szkliwo zębów. W dodatku do musztard jest to ostrzeżenie bez znaczenia, ponieważ nie sposób zjeść tak dużej ilości musztardy, by uszkodzić szkliwo.

Klasyczny słoiczek musztardy Prymat ma pojemność 180-185 g, a jego cena waha się w przedziale 2,70 – 3,50 pln. Na uwagę zasługuje musztarda z dodatkiem Whisky, a także ta ze śliwowicą. Konkurencja nie może się pochwalić takimi musztardami. Warto więc spróbować.

Wybierając musztardę naprawdę warto czytać etykiety. Cena w przypadku tego sosu nie świadczy o lepszej lub gorszej jakości. Wręcz przeciwnie. Najdroższe musztardy zawierają najwięcej substancji szkodliwych, zagęszczaczy, poprawiaczy smaku i zapachu. Dlaczego tak się dzieje? Może dlatego, że sos musztardowy to sos prosty. Pogoń za jego „udziwnianiem” skutkuje tym, że z najbezpieczniejszego dla zdrowia sosu z wszelkich sosów zimnych, zostaje stworzony produkt szkodliwy dla zdrowia.

0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze