sosy na grill

Musztarda, ketchup, czy chrzan? Najlepsze zimne sosy do grilla

Musztarda, ketchup i chrzan to tak zwane „sosy zimne”. Korzystamy z nich szczególnie często w okresie wiosenno-letnim, gdy organizujemy spotkania w ogrodach i na działkach. Sosy te nie tylko poprawiają smak potraw, ale mogą też poprawić nasze zdrowie. Jak wybrać najlepszy sos?

Musztarda

Jest to chyba najpopularniejszy z zimnych sosów, choć dzieci znacznie mniej go cenią niż osoby dorosłe. Jest bardzo wiele, różnych wariacji musztardy, od klasycznych i bardziej delikatnych, po ostre. Zdarzają się także wariacje owocowe.

Musztarda jest sosem, który podkreśla smak potraw, ale ma ona także właściwości pro zdrowotne, o których nie mówi się zbyt wiele. Warto ją podawać z daniami ciężko strawnymi, ponieważ wspomaga ona trawienie i działa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Dzięki niej nieprzetrawiony pokarm nie zalega w jelitach.

Interesujące w musztardzie jest także to, że może ona wspomagać odchudzanie. Nie jest kaloryczna i ułatwia wypróżnianie. Dietetycy doradzają miłośnikom grillowania włączenie tego właśnie sosu do codziennej diety.

To sos, którego nie muszą się obawiać nawet osoby, które mają problemy ze zdrowiem ogólnym. Musztarda jest bezpieczna nie tylko dla żołądka i jelit. Wspiera krążenie, potrafi także redukować trądzik. Ten sos ma wiele zalet, a żadnej wady.

Chrzan

Znacznie mniej uniwersalnym sosem zimnym jest chrzan. Także i on króluje w sezonie wiosenno-letnim na przyjęciach z grillem. Podaje się go w towarzystwie mięsa. Dodaje on ostrości i podkreśla smaki mięsne.

Chrzan jest sosem zawierającym wiele witamin. Warto wymienić przede wszystkim witaminy: B6, B3 oraz C. Selen, potas, kwas foliowy, cynk i magnez, także można znaleźć w tym ostrym sosie.

Na pewno warto podawać chrzan z daniami ciężko strawnymi, ponieważ ułatwia on trawienie. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych i tak jak musztarda ułatwia wypróżnianie. Wielką zaletą chrzanu jest to, że zapobiega powstaniu zgagi.

Niestety nie jest to sos dla każdego. Dietetycy nie polecają go osobom chorującym na nerki i takim, które mają problemy z wątrobą.

Ketchup

Ten sos ceniony jest przede wszystkim przez dzieci i młodzież. Dobrej jakości ketchup składa się w całości z pomidorów, bez zbędnych dodatków zagęszczających i poprawiających smak.

Tu także znaleźć można bardzo wiele witamin z grupy B, a ponadto: cynk, selen, fosfor, potas, miedź, mangan, magnez i wapń. Ponadto ketchup jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Były czasy, gdy sos ten uważano za lekarstwo. Może właśnie dlatego nie ma przeciwwskazań do tego, by podawać go dzieciom.

Ciekawostką dotyczącą ketchupu jest to, że na gorąco nie traci właściwości prozdrowotnych i zachowuje bogactwo witamin.

Jak wybrać najlepszy sos?

Każdy z sosów opisanych powyżej ma zalety. Wybierając najlepszy dla siebie, warto kierować się własnym smakiem. Należy jednak zachować jedną zasadę. Zawsze powinno się czytać skład produktu. Cena niekoniecznie ma znaczenie.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *