mleko kokosowe

Mleko kokosowe i mleko sojowe

Dieta bez laktozy zmusza do wielu wyrzeczeń. Jednym z produktów, który zalicza się do nabiału, bez którego trudno sobie wyobrazić codzienność, jest mleko. Dieta bez laktozy mleko krowie wyklucza zupełnie. Alternatywą może być mleko kokosowe lub sojowe. Oczywiście są i inne, ale te dwa są szczególnie polecane.

Mleko sojowe i mleko kokosowe – podobieństwa i różnice

Mleko kokosowe, wbrew powszechnemu przekonaniu, to nie ten płyn wewnątrz kokosa. Powstaje ono z połączenia miąższu lub suchych wiórek kokosowych z gorącą wodą. Ma mniej lub bardziej, słodki smak w zależności od proporcji wiórek i wody. To mleko jest skarbnicą witamin i minerałów. Znajdują się w nim sód, białko, potas, żelazo i magnez. W 100 g znajduje się ok 200 kcal. To sporo, ale za to w tym mleku nie ma cholesterolu. Bogactwo w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe czyni je szczególnie przydatne dla osób, które muszą odżywiać tkanki, przy jednoczesnym zmniejszeniu apetytu.

Mleko sojowe jest doskonałym substytutem mleka krowiego. Dostarcza bardzo dużo białka, sporo magnezu, żelaza i witamin przy niskim poziomie kalorii – w 100 g to tylko 54 kcal. Tłuszcz zawarty w mleku sojowym ma postać nienasyconych kwasów. Utrudnia to transport cholesterolu. Niska zawartość cukru sprzyja odchudzaniu.

Nie do wszystkiego

Bez mleka roślinnego, nie powstałoby wiele dań orientalnych. Od lat to odpowiednie mleko podkreśla i nadaje smak w kuchni azjatyckiej.

Mleko kokosowe stanowi bazę zup, sosów i marynat, dzięki czemu danie ma lekko słodki smak. Pełni też rolę zagęstnika, czyli to odpowiednik śmietany w kuchni europejskiej. Wykorzystywane jest też do wielu deserów.

Mleko sojowe ma zastosowanie adekwatne do mleka krowiego. Można go zrobić w domu, kupując mleko sojowe w proszku lub kupić gotowe. Dostępne jest też mleko sojowe smakowe, np. czekoladowe, waniliowe. Z mleka sojowego wytwarza się ser tofu.

Czy mleka kokosowe i sojowe mają wady?

W każdym produkcie są jednak i wady. Mleko kokosowe jest kaloryczne. Zbyt duże spożycie może być przeszkodą w czasie odchudzania. Z kolei mleko sojowe posiada zdradliwe, szczególnie dla mężczyzn, związki chemiczne – izoflawony, są one odpowiednikami estrogenów. Potwierdzone są przypadki, gdzie nadmierne spożycie mleka sojowego rozregulowało męski układ hormonalny. Zdarzają się też przypadki gdy soja wywołuje alergię pokarmową. Wtedy trzeba szukać czegoś innego.

Opisane zamienniki są alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy i dla wegan. Warto też próbować nowości pojawiające się na rynku. Trzeba to jednak robić rozsądnie i z umiarem.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *