minced-meat-5387108_1920

Kotlet mielony w waflu

Kotlety mielone, to nasza tradycyjna potrawa. Jednak chyba niewiele z Was zna mielone w takiej wersji.

Składniki na 4 porcje:
  • 8 kawałków wafla o wymiarach 10×15 cm,
  • ½ kg mięsa mielonego (może być mieszane),
  • 2 jajka,
  • 2 winne jabłka,
  • Sól, pieprz, majeranek, chili,
  • Masło,
  • 3 jajka i bułka tarta do panierowania,
  • Olej do smażenia.
Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na plastry i delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. Do mięsa wbijamy 2 jajka, doprawiamy przyprawami i wyrabiamy. Dzielimy na 4 części. Rozkładamy równomiernie na czterech waflach. Każdą porcję przykrywamy 2 plastrami podsmażonych jabłek i drugim waflem. Kotlety, wyglądające jak kanapki, panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 4 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdego kotleta nakładamy odrobinę masła. Przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut.

Propozycje podania

Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.

Kotlety będą delikatniejsze, jeżeli przygotujemy je z mięsa drobiowego.

Czy kotlety mielone muszą być zawsze takie same? To byłoby nudne. Mielonymi w takiej wersji możecie oszukać wszystkich, którzy zarzekają się, że mielonych nie lubią.

Smacznego!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *