Kotlety mielone, to nasza tradycyjna potrawa. Jednak chyba niewiele z Was zna mielone w takiej wersji.
Składniki na 4 porcje:
- 8 kawałków wafla o wymiarach 10×15 cm,
- ½ kg mięsa mielonego (może być mieszane),
- 2 jajka,
- 2 winne jabłka,
- Sól, pieprz, majeranek, chili,
- Masło,
- 3 jajka i bułka tarta do panierowania,
- Olej do smażenia.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na plastry i delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. Do mięsa wbijamy 2 jajka, doprawiamy przyprawami i wyrabiamy. Dzielimy na 4 części. Rozkładamy równomiernie na czterech waflach. Każdą porcję przykrywamy 2 plastrami podsmażonych jabłek i drugim waflem. Kotlety, wyglądające jak kanapki, panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 4 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdego kotleta nakładamy odrobinę masła. Przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut.
Propozycje podania
Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Kotlety będą delikatniejsze, jeżeli przygotujemy je z mięsa drobiowego.
Czy kotlety mielone muszą być zawsze takie same? To byłoby nudne. Mielonymi w takiej wersji możecie oszukać wszystkich, którzy zarzekają się, że mielonych nie lubią.
Add a Comment