karkówka

Karkówka wolno pieczona

Karczek wieprzowy to bardzo smaczne mięso i to w każdej wersji. Tym razem proponuję karczek wolno pieczony.

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg chudej karkówki
  • 3 czubate łyżki soli
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, papryka ostra (według gustu)
Przygotowanie:

Karkówkę dokładnie umyj, osusz, ewentualnie odetnij kawałki tłuszczu.

  • zagotuj 2 litry wody, do wrzącej dodaj sól. Wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
  • karkówkę zalej w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba połóż na nie wyparzony talerzyk i obciąż czymś ciężkim). Wstaw do lodówki na dobę. W czasie leżakowania, mięso przewróć kilka razy.
  • karkówkę wyjmij z solanki i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Wstaw na talerzu do lodówki na kilka godzin. Ponownie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem.
  • przyprawy rozsyp na desce, połóż na nim mięso i „wałkując” je wciśnij przyprawę w mięso. Obwiąż sznurkiem, nadając mięsu zwarty kształt.
  • piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Mięso połóż na kratce (pod nią wstaw puste naczynie) i piecz w tej temperaturze 15 minut. Może się trochę dymić z piekarnika (zwłaszcza, jeśli mięso nie było zbyt dobrze osuszone).
  • następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i trzymaj w niej mięso przez 2,5-3,5 godziny. Pieczeń będzie gotowa, jeśli po nakłuciu będzie wypływać z niej klarowny płyn, a szpikulec będzie łatwo w nią wchodzić.
  • mięso pozostaw do wystygnięcia w piekarniku.
  • tak przygotowaną karkówkę możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.
0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze