Karczek wieprzowy to bardzo smaczne mięso i to w każdej wersji. Tym razem proponuję karczek wolno pieczony.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg chudej karkówki
- 3 czubate łyżki soli
- przyprawy: pieprz czarny mielony, papryka ostra (według gustu)
Przygotowanie:
Karkówkę dokładnie umyj, osusz, ewentualnie odetnij kawałki tłuszczu.
- zagotuj 2 litry wody, do wrzącej dodaj sól. Wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
- karkówkę zalej w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba połóż na nie wyparzony talerzyk i obciąż czymś ciężkim). Wstaw do lodówki na dobę. W czasie leżakowania, mięso przewróć kilka razy.
- karkówkę wyjmij z solanki i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Wstaw na talerzu do lodówki na kilka godzin. Ponownie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem.
- przyprawy rozsyp na desce, połóż na nim mięso i „wałkując” je wciśnij przyprawę w mięso. Obwiąż sznurkiem, nadając mięsu zwarty kształt.
- piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Mięso połóż na kratce (pod nią wstaw puste naczynie) i piecz w tej temperaturze 15 minut. Może się trochę dymić z piekarnika (zwłaszcza, jeśli mięso nie było zbyt dobrze osuszone).
- następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i trzymaj w niej mięso przez 2,5-3,5 godziny. Pieczeń będzie gotowa, jeśli po nakłuciu będzie wypływać z niej klarowny płyn, a szpikulec będzie łatwo w nią wchodzić.
- mięso pozostaw do wystygnięcia w piekarniku.
- tak przygotowaną karkówkę możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.