OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska jest odmianą kapusty zwyczajnej. Pochodzi z krajów dalekiego wschodu. Trafiła już jednak do nas na stałe, nauczyliśmy się ją hodować.

Kapusta, choć niskoenergetyczna, zawiera mnóstwo mikroelementów i witamin, których potrzebujemy, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo. W skład kapusty pekińskiej wchodzą między innymi potas, magnez, wapń, sód, fosfor czy kwas foliowy. Poza tym kapusta pekińska bogata jest w witaminy A, B1, B2 czy C. Jest to jedno z najbardziej lekkostrawnych warzyw.

Zdecydowaną zaletą tego warzywa jest jego smak. Delikatność pozwala mu bowiem na idealne łączenie się z wieloma innymi składnikami. To sprawia, że kapusta idealnie nadaje się na bazę do surówki, ale także jako podstawa kapuścianej zapiekanki.

Kapusta pekińska, podobnie jak inne warzywa z kapustowatych, charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością. Wynosi ona około 12 kcal na każde 100 gram, dzięki czemu zjadając nawet całą, kilogramową główkę kapusty, wchłaniamy niewiele ponad 100 kcal. Z tego powodu polecana jest osobom przebywającym na diecie.

Jest to warzywo najbardziej cenione w czasie zimy. Dobrze przechowywana świetnie smakuje całą zimę. Kupując kapustę, zwróćmy uwagę na jej wygląd. To delikatne warzywo, zalegając na półce sklepowej, bardzo łatwo się psuje. Zbyt długo przechowywana w nieodpowiednich warunkach, traci swoje walory smakowe. Zwiędnięta kapusta jest sucha, niesmaczna.

Pierwsze oznaki psucia się to brązowe plamki na liściach lub też brązowienie włókien liści. Gdy to zauważymy, lepiej zrezygnujmy z zakupu. Na 90 procent będzie ona zepsuta w środku. Pleśń, która zacznie się gromadzić między liśćmi, może być bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia. Nawet wyrzucenie zepsutych liści nie przywróci pierwotnego smaku kapusty pekińskiej.

Wybierając kapustę pekińską wyhodowaną w Polsce, mamy pewność, że jej droga transportu była krótka i nie wymagała zabezpieczania warzywa dodatkowymi środkami chemicznymi, konserwantami, czy powszechnie stosowanymi gazami konserwującymi.

Kupując kapustę pekińską na targu lub w osiedlowym warzywniaku, mamy większą szansę na kupno świeżego warzywa niż czyniąc taki zakup w hipermarkecie. W markecie, mimo zapewnień o świeżości i codziennych dostawach, wszystkie produkty dostarczane są w ogromnych ilościach. Zalegają w magazynach, w których warunki przechowywania znacznie różnią się od tych, jakie produktom zapewnia producent. Kupujmy tam, gdzie widzimy, że towar dostarczany jest w małych ilościach a często.

fot. Autor:byDrab Makyo (http://flickr.com/photos/ranna/369513111/) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], Wikimedia Commons

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *