ketchup

Jaki ketchup wybrać? Test

Jest tak wiele różnych rodzajów ketchupów, że trudno wskazać ten najlepszy. Dlatego nie podejmę się wskazania tego „naj”. Zrobię jedynie przegląd dostępnych sosów pomidorowych. Wybór zawsze należy do tego, kto będzie ketchup smakował.

Ketchup marki Tortex

Zaletą ketchupów marki Tortex jest na pewno bardzo atrakcyjna cena. Na smak także nie można narzekać, bo to sosy bardzo smaczne. Skład nie jest najgorszy, choć na na temat skrobi modyfikowanej krąży wiele mitów. Wbrew pozorom nie jest to dodatek szkodliwy dla zdrowia. Nieco gorzej wygląda zawartość pomidorów. Ketchupy zawierają 42% koncentratu pomidorowego.

Ketchup marki Hellmann’s

To także dość dobrej jakości ketchupy. Tu na 100 g produktu zużywa się 151 g pomidorów. Na pewno na sklepowych półkach będzie można znaleźć pikantną i łagodną wersję tego sosu. Dodatkowym plusem ketchupu tej marki jest dobrze dobrany zestaw przypraw. Nie jest ich wiele, ale podbijają smak pomidorów. Tu także znajdziemy w składzie skrobię modyfikowaną, którą sos zagęszczono. Cena jest bardzo dobra, jednak trudno znaleźć mniejsze opakowania, co na pewno jest minusem.

Ketchup marki Winiary

Winiary także proponują nam różne warianty sosu pomidorowego. Ketchup jest łatwo dostępny, a jego cena także nie należy do wysokich. Skład ketchupów tej marki jest bardzo dobry. Na 100 g produktu zużywa się 181 g pomidorów. Według producenta właśnie dzięki tak wysokiej zawartości pomidorów, sos nie potrzebuje substancji zagęszczających. Faktycznie w składzie nie ma skrobi, ani innych zagęstników.

Ketchup marki Roleski

Firma Roleski ma nie tylko bardzo dobrej jakości musztardy. Może się też pochwalić bardzo interesującą serią ketchupów w wersji „Premium”. Tu na 100 g produktu zużyto aż 233 g pomidorów. Pod względem nasycenia smakiem pomidora ta seria jest najlepsza. Na pewno na pólkach sklepowych będzie można znaleźć wersję łagodną i pikantną. Nieco trudniej będzie wyszukać wersję bez cukru, ale warto. W tej wersji na 100 g produktu zużyto 266 g pomidorów, czyli smak pomidorowy jest jeszcze bardziej intensywny. Mieszanka przypraw, której użyto, także bardzo dobrze komponuje się ze smakiem pomidora. Choć to produkt premium, jego cena jest bardzo dobra.

Ketchup marki Heinz i Pudliszki

Producent ten sam, a marki dwie. Jeśli chodzi o sprawę ceny, to na pewno droższe ketchupy na polskim rynku. Jeśli chodzi o zawartość pomidorów to sosy marki Pudliszki zawierają 62% przecieru pomidorowego i są zagęszczane skrobią kukurydzianą. W wersjach premium sos ma 72% przecieru pomidorowego i także jest zagęszczony. W ketchupach Heinz używa się 148 g pomidorów na 100 g produktu. To sosy smaczne, ale mają bardzo silnych konkurentów.

0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze