meat-grinder-30701283801918LoLK

Jak kupować mięso?

Mięso, w różnych postaciach, stanowi nieodłączny element naszej diety. Dobrej jakości mięso dostarcza nam energii, cennego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zakup mięsa, to najtrudniejsza część z naszych codziennych zakupów. Wśród ogromnej rzeszy produktów, kuszących z różnych stron promocji, łatwo o zakup produktu nie nadającego się do spożycia. Znane i potwierdzone są przypadki tzw. „odświeżania” mięsa wcześniej wycofanego ze sprzedaży, czy też fałszowania metek z datą przydatności do spożycia.

Aby ustrzec się kupna mięsa złej jakości należy przede wszystkim sprawdzić jego świeżość. Zwracamy uwagę na zapach, kolor i konsystencję.

Naturalne kolory świeżego mięsa to czerwony, różowy i ecru. Mięso nie powinno być szare ani sine. Żółtawy i brązowy odcień to znak, że jest nieświeże bądź ulepszone chemicznie.

Jeżeli w opakowaniu próżniowym zbiera się woda lub widać na mięsie ślady nakłucia, to z pewnością zostało ono naszprycowane środkiem chemicznym. Nieświeże mięso pod wpływem nacisku wydziela mętny sok, a wgłębienie nie wyrównuje się.

Mięso musi być również dojrzałe. Niedojrzałe jest połyskujące w przekroju i bez tzw. swoistego zapachu. Przygotowane z takiego mięsa potrawy są niesmaczne i ciężkostrawne.

Świeże i dojrzałe mięso ma białą błonkę, która po przekrojeniu jest sucha. Świeże jest wilgotne ale nie lepkie. Pod wpływem nacisku wgłębienie pojawia się na chwile, po czym znika, wyrównuje się. Mięso zepsute ma śliską, lepką powierzchnię i niemiły, kwaśny zapach. Od świeżego mięsa czuć zapach krwi.

Najlepiej kupować mięso w sprawdzonych, lokalnych sklepach lub na stoiskach firmowych. W takich miejscach możemy bez problemu je powąchać, dotknąć, sprawdzić czy jest świeże. Jest tu trochę drożej, ale zakup pewniejszy.

Jeżeli zdecydujemy się na zakup mięsa pakowanego próżniowo, koniecznie zwróćmy uwagę na etykietę. Znajdziemy na niej ważne informacje o klasie jakości, stanie termicznym, warunkach przechowywania, składzie, konserwantach, kraju pochodzenia.

Warto wybierać polskie mięso. Ze względu na świeżość i świetną jakość. Importowane, przeważnie do transportu jest zamrażane, a tuż przed sprzedażą rozmrażane. Gdy takie mięso ponownie zamrozimy, staje się ono bezwartościowe, a czasami nawet toksyczne.

fot.PublicDomainPictures

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *