piersi kurczaka

Filety z piersi kurczaka ze szpinakiem i fetą

Filety z szpinakową „wkładką”, to wbrew pozorom bardzo proste danie. Może je zrobić nawet ktoś, kto nie ma zbyt dużego doświadczenia. Kolejną ważną zaletą tego dania jest to, że można je podać zarówno dzieciom, jak i osobom starszym. To potrawa bardzo dobra w smaku i bezpieczna dla żołądka.

Składniki:
  • 250g mrożonego szpinaku
  • 100g pokruszonego sera feta
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1-2 ząbki posiekanego czosnku
  • sol i pieprz do smaku
  • 6 filetów z kurczaka
  • 1 łyżka oliwki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki maki
  • sok z 1/2 cytryny (może być nieco więcej, do smaku)
  • 1 szklanka rosołu z kurczaka
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego
Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć, wymieszać z fetą, parmezanem i czosnkiem, dosmaczyć solą i pieprzem.
Filety naciąć z boku, robiąc dość głębokie kieszonki (uważać aby nie przeciąć mięsa na wylot), nadziać mieszanką szpinaku z serami i spiąć wzdłuż nacięcia wykałaczkami. Lekko posolić i posypać pieprzem. Podsmażyć na oleju z obu stron na zloty kolor, przełożyć na talerz i trzymać w cieple.

Na patelni rozpuścić masło, dodać niewielką ilość mąki i zrobić złotawą zasmażkę. Powoli dodać wino i rosół. Ciągle mieszać, aż utworzy się gładki sos. Dodać sok z cytryny, sol i pieprz do smaku (można wcisnąć kilka ząbków czosnku).

Zagotować i włożyć podsmażone filety z kurczaka do sosu. Przykryć i zmniejszyć temperaturę. Dusić około 30 minut, przewracając mięso w czasie duszenia.
Podawać z ryżem lub ziemniakami w towarzystwie zielonej sałaty. Smacznego!

0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze