--1358854366Oat

Fakty i mity o wodzie z kranu

Choć od lat jakość wody w kranach jest dobra, a nawet bardzo dobra, wiele osób nadal nie wyobraża sobie, że można ją pić bez przegotowania lub przefiltrowania. Woda z kranu podlega bardzo szczegółowym, restrykcyjnym badaniom mikrobiologicznym, chemicznym, organoleptycznym, fizykochemicznym i radiologicznym. Są to dokładniejsze badania niż te, które dotyczą wody butelkowanej. Najmniejsze nieprawidłowości powodują wstrzymanie dostaw i szukanie ich przyczyn. Wodociągi są na bieżąco modernizowane, a rury, które mogą być stare i zużyte, są wymieniane.

Picie wody z kranu = kamienie nerkowe! To chyba najstarszy mit i nie ma nic wspólnego z prawdą. Tworzenie się kamieni nerkowych jest efektem zaburzeń metabolizmu, które prowadzą do powstawania złogów nierozpuszczalnych szczawianów, fosforanów, moczanów lub cholesterolu. Nie wpływa na to twardość wody.

Twierdzenie, że chlor zawarty w wodzie z kranu jest szkodliwy dla zdrowia, to kolejna bzdura. Obecność chloru w wodzie świadczy o jej bezpieczeństwie bakteriologicznym. Dawki chloru dodawane do wody są całkowicie bezpieczne. Zapobiega on rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów w trakcie transportu wody ze stacji uzdatniania do naszego domu. Jedyne, co jest niekorzystne to walory zapachowe, które łatwo można usunąć, używając zwykłego dzbanka filtrującego.

Kamień w czajniku, wbrew powszechnej opinii, nie oznacza wcale złej jakości wody. Osadzający się kamień w czajniku czy pralce jest spowodowany dużą zawartością minerałów rozpuszczonych w wodzie, głównie magnezu i wapnia – tych składników, których zawartością chwalą się producenci wód mineralnych. Duża zawartość tych pierwiastków jest przyczyną mętnej herbaty i problemów w jej zaparzaniu, a także tworzenia się nieapetycznego kożucha na jej powierzchni. Z twardością wody świetnie poradzi sobie dzbanek filtrujący.

Kolejnym, nieuzasadnionym stereotypem jest mit, że wodę z kranu można pić tylko po przegotowaniu. Gotowanie ani nie poprawi jej smaku ani też nie zabije ewentualnych śladowych zanieczyszczeń. Woda z kranu, nieprzegotowana, jest bezpieczna pod względem bakteriologicznym.

Aby obalić mit, iż butelkowane wody mineralne są o wiele lepsze i zdrowsze od wody z kranu, naukowcy z Politechniki Łódzkiej przebadali wodę z wodociągów oraz wszystkie dostępne na lokalnym rynku wody mineralne. Okazało się, że tylko 15% wód mineralnych jest lepsza od kranówki a z ok.200 rodzajów tylko 30 spełnia wymogi wody mineralnej.

Wnioski chyba same się nasuwają. Co będziemy pić? Wybór należy do każdego z nas.

fot. PublicDomainPictures

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *