pierszkurczaka

Domowe wędliny – polędwiczka z drobiu

Składniki:
  • 2 piersi kurczaka o łącznej wadze około 0,75 kg;
  • 1 łyżka soli;
  • Przyprawy (ilość można dobrać według indywidualnych upodobań):
  • czarny pieprz;
  • czosnek – ½ ząbka;
  • liść laurowy (może być mielony) – 2 szt.;
  • ziele angielskie – 3 szt
Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyj, osusz, odetnij kawałki kostek i tłuszczu, podziel na pojedyncze kawałki. Zagotuj litr wody, dodaj sól i przyprawy, gotuj przez 10 minut na małym ogniu, następnie przecedź, przyprawy usuń. Odstaw do wystudzenia. Piersi zalej zimną zaprawą solankową. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba połóż na nie wyparzony talerzyk i przyciśnij). Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Mięso wyjmij z zaprawy i osusz papierowym ręcznikiem. Ciasno ułóż w osłonce białkowej lub w szynkowarze. Jeśli używasz osłonki, mocno zwiąż jej końce. Włóż osłonkę lub szynkowar do garnka z dużą ilością wody i nie doprowadzając do wrzenia gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny. Temperatura wody powinna wynosić 75-85 stopni.

Gdy upłynie czas gotowania, zostaw mięso w wodzie do ostudzenia. Po wystudzeniu należy włożyć polędwiczkę do lodówki. Po upływie 2 godzin można już ją kroić i jeść. Polędwiczkę należy przechowywać w lodówce. Można to robić przez kilka dni.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *