de volaille

Domowe kotlety de Volaille

Historia kotleta de Volaille sięga XVIII. Jest to potrawa francuska, która cieszy się w Polsce bardzo dużym powodzeniem. Kiedyś uważano kotleta de Volaille za danie bardzo wykwintne, dziś każdy kto ma nieco wprawy w gotowaniu, może pokusić się o jego zrobienie.

Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 2 kawałeczki masła (prostokąty o grubości ok. 2 cm każdy),
  • przyprawy ( sól, pieprz, ulubione zioła),
  • mąka,
  • jajko,
  • bułka tarta do panierki,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Każdy filet dokładnie myjemy, osuszamy i bardzo delikatnie rozbijamy na cieniutkie plastry – trzeba tylko uważać, żeby nie zrobić dziur w mięsie. Posypujemy filety solą i pieprzem, a na środek każdego plastra kładziemy zmrożony kawałeczek masła. Zawijamy jak krokiety (najpierw boki, potem rolujemy).

Po zawinięciu kotletów staramy się nadać im owalny kształt lub zostawiamy tak, jak nam się udało zwinąć. Wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu panierujemy kotlety w mące, jajku i bułce tartej (w tej kolejności), następnie smażymy na złoty kolor ostrożnie obracając na patelni.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *