chicken-soup-1816718_1280

Domowy sposób na kostki rosołowe

W wielu moich przepisach, jako jeden ze składników, pojawiają się kostki rosołowe. Moim niedopatrzeniem było to, że nie zaczęłam od przepisu na przygotowanie domowych, zdrowych, nie zawierających żadnej chemii, kostek rosołowych. Naprawiam więc mój błąd i taki przepis przedstawiam.

Składniki:
  • 1 pęczek lubczyku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • biała część małego pora,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 6 ziarenek pieprzu,
  • 1 suszony liść laurowy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku,
  • 3 łyżeczki soli.

Pietruszkę i marchewki obieramy i płuczemy. Warzywa razem z selerem ścieramy na tarce. Dodajemy pokrojone na cieniutkie półplasterki cebulę i por. Siekamy natkę i lubczyk. W moździerzu rozcieramy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i tymianek. Możemy to zrobić również w odpowiednim malakserze lub młynku.

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa, przeciśnięte ząbki czosnku i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 10 minut. Wywar powinien być bardzo słony, by stanowił dobrą bazę do przygotowywania potraw. Dlatego, w razie potrzeby, dosalamy.

Gdy masa ostygnie przekładamy ją do silikonowych pojemników na lód lub innych foremek. Tak przygotowaną masę zamrażamy. Kostki możemy trzymać w zamrażarce do trzech miesięcy. W razie potrzeby rozpuszczamy kilka kostek we wrzątku i mamy gotową bazę do zup, sosów.

Oczywiście nie jest konieczne użycie wszystkich składników. Jeżeli któryś nam nie odpowiada, czy to ze względu na zapach, czy też alergię na niego, możemy go wyeliminować lub zastąpić inną przyprawą. W ten sam sposób możemy przygotować bulion grzybowy. Wystarczy dodać kilka suszonych borowików i, razem z ziołami, zetrzeć w moździerzu.

Przedstawiony przepis, to wersja wegetariańska. Można też oliwę zastąpić tłuszczem zwierzęcym, np. kaczym smalcem, tłustym kawałkiem wołowiny, czy też kawałkiem kurczaka. Mięso należy ugotować, wywar użyć zamiast wody, a mięso dokładnie zmiksować. Uzyskamy wtedy bulionetkę mięsną, którą ulepszymy smak rosołu.

Nie powiem, że jest to szybkie i łatwe przygotowaniu. Jednak, w razie konieczności przygotowania obiadu „na szybko”, najważniejszy składnik mamy gotowy. Warto więc poświęcić trochę czasu, by mieć zawsze tzw. wyjście awaryjne.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *