mohrenkopf-2063944_1280

Domowa lekka pianka

Domowa lekka pianka,  jest o niebo lepsza od gotowych produktów. Dzięki cytrynie ma lekko kwaśny smak, nie jest mdłe i nie zawiera konserwantów.

Świetny deser po niedzielnym obiedzie lub ciastko na przyjęciu.

Składniki:
  • 1 szklanka wody;
  • 1 szklanka cukru;
  • 3 dag żelatyny;
  • sok z jednej cytryny;

Wodę z cukrem gotujemy, ciągle mieszając. Z tych proporcji powstaje dość gęsty syrop, stąd wskazane jest ciągłe mieszanie. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą, żeby stężała. Następnie rozpuszczamy ją w gorącym syropie. Gdy żelatyna będzie już dokładnie rozpuszczona, gorący syrop wlewamy cienkim strumieniem do piany z białek i ponownie całość ubijamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i w razie potrzeby ubijamy lub tylko mieszamy.

Masa powinna być bardzo puszysta. Wylewamy ją do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub do deserowych pucharków. Dowolnie dekorujemy.

Prawda, że łatwe?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *