Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
- 0,5 kg boczku
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5-2 łyżeczki soli
- ok. 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Mięso zmielić i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Majeranek rozetrzeć w dłoniach (wydobywa się w ten sposób olejki aromatyczne). Dodać sól, pieprz i wyrobić (najlepiej dłońmi) mięso, powoli dodając wodę. Przełożyć do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Gotować w wodzie ok. 2 godzin. Wyjąć, przestudzić i włożyć do lodówki. Na następny dzień kiełbasa jest gotowa do jedzenia.
Aby wydobyć smak i zapach czosnku, najlepiej jest go zmiażdżyć i rozetrzeć nożem na deseczce z dodatkiem soli. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku można dodać więcej majeranku.
Add a Comment