goulash-74254_1280

Domowa kiełbasa słoikowa

Składniki:
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 0,5 kg boczku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • ok. 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:

Mięso zmielić i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Majeranek rozetrzeć w dłoniach (wydobywa się w ten sposób olejki aromatyczne). Dodać sól, pieprz i wyrobić (najlepiej dłońmi) mięso, powoli dodając wodę. Przełożyć do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Gotować w wodzie ok. 2 godzin. Wyjąć, przestudzić i włożyć do lodówki. Na następny dzień kiełbasa jest gotowa do jedzenia.

Aby wydobyć smak i zapach czosnku, najlepiej jest go zmiażdżyć i rozetrzeć nożem na deseczce z dodatkiem soli. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku można dodać więcej majeranku.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *