love

Dobroczynna moc płatków owsianych

Płatki owsiane, to najzdrowszy a zarazem najtańszy produkt zbożowy. Jest źródłem bezcennej dla organizmu witaminy B. Witaminy z grupy B odpowiadają za naszą pamięć i koncentrację. Odpowiedni jej poziom zapobiega osłabieniu, rozdrażnieniu, bezsenności.

Uzupełnianie diety w produkty bogate w witaminę B jest wskazane szczególnie u osób prowadzących zarówno aktywny tryb życia, jak i dla wykonujących prace umysłowe wymagające szczególnej koncentracji i skupienia.

Mimo, iż płatki owsiane są dość kaloryczne, jedzenie ich nie zagraża naszej figurze. Nie zjemy ich dużo, ponieważ są bardzo sycące. W naszym żołądku pęcznieją, zwiększając dwukrotnie swoją objętość. Gdy znajdą się już w naszym brzuchu, w połączeniu z kwasami żołądkowymi, wytwarzają kleik. Jest to rozpuszczalny błonnik. I to właśnie ten błonnik daje uczucie sytości na długo a przy okazji czyści jelita, zapewniając nam uczucie lekkości i relaksu. Jesz do woli i chudniesz.

Płatki owsiane, to samo zdrowie. Obniżają cholesterol, dobrze wpływają na pracę naszego serca. To one zawierają najwięcej ze wszystkich produktów zbożowych nienasyconych, kwasów tłuszczowych, które nie dopuszczają do powstawania zakrzepów i chronią przed miażdżycą. Płatki owsiane bogate są także w inne ważne dla zdrowia składniki: wapń, białko, potas, magnez, żelazo i cynk. W połączeniu z ulubionym jogurtem i owocami działają kojąco, a nawet antydepresyjnie. Dodane do sałatki czynią ją daniem głównym. Możemy je ugotować na mleku lub wodzie, dosłodzić miodem lub melasą. Płatki owsiane można podać na wiele sposobów i w tym także kwi ich siła. Jest to coś, co nigdy się nie znudzi.

fot.PublicDomainPictures

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *