Niecodzienne potrawy z grzybów leśnych

Grzyby, podobnie jak warzywa, nie stanowią wysokokalorycznego pożywienia. Mają niezwykłe właściwości smakowe oraz cenne witaminy z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie. Właśnie dlatego, jeżeli to możliwe, należy grzyby dusić, a jeśli gotujemy, wywar powinno się zużyć do przyrządzania potraw.

Grzyby, podobnie jak warzywa, nie stanowią wysokokalorycznego pożywienia. Mają niezwykłe właściwości smakowe oraz cenne witaminy z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie. Właśnie dlatego, jeżeli to możliwe, należy grzyby dusić, a jeśli gotujemy, wywar powinno się zużyć do przyrządzania potraw.

Do przygotowania potraw z grzybów należy wybrać egzemplarze młode i zdrowe. Większe, przerośnięte i mniej jędrne można ususzyć. Świeżych grzybów nie można przetrzymywać, konieczne jest natychmiastowe ich przerabianie. W zbyt długo przetrzymywanych grzybach rozpoczyna się proces gnilny i grzyby stają się toksyczne.

Dziś polecam Wam moje sprawdzone i przygotowywane od lat przepisy na smakołyki z grzybów leśnych, są dosyć pracochłonne, ale oryginalne. Każdy, kto spróbował, prosił o przepis.

KOTLETY MIELONE Z LEŚNYCH GRZYBÓW

Składniki:

40 dag grzybów leśnych (mogą być gąski, borowiki, podgrzybki, kozaki);

6 dag cebuli;

9 dag tłuszczu;

10 dag czerstwej bułki;

Ok. 1/8 litra mleka;

1 jajko;

Sól i pieprz;

1 łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki;

5 dag bułki tartej;

Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować. Udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i 3 dag tłuszczu. Jeżeli trzeba, wlać 2-3 łyżki wody, następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Zemleć razem z grzybami. Dodać do masy jajko, sól, pieprz i zieleninę. Wszystko starannie wymieszać. Jeżeli masa jest za rzadka, wsypać 2-3 łyżki bułki tartej. Kształtować kotlety w bułce nieduże kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, podawać z sosem chrzanowym lub grzybowym i z ziemniakami, z kapustą, z surówką z warzyw.

GRZYBY ZAPIEKANE

Składniki:

80 dag grzybów;

3 dag tłuszczu;

5 dag cebuli;

Sól i pieprz;

1/8 litra śmietany;

6 dag ostrego sera żółtego;

2 dag tartej bułki;

2 dag masła.

Grzyby oczyścić, opłukać. Większe pokroić, małe pozostawić w całości. Dusić do miękkości z tłuszczem, obraną, pokrojoną cebulą i 3 łyżkami wody. Sos odparować. Do grzybów dodać sól, pieprz i wymieszać. Wyłożyć do kokilek lub żaroodpornego naczynia. Zalać śmietaną i posypać startym serem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą. Skropić masłem. Wstawić do piekarnika i zapiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.

To moje ulubione przepisy, które nie mogą się nie udać. Dzięki nim zawsze robię dobre wrażenie na gościach. Wam także życzę udanego gotowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fifteen + eleven =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.