Zdrowie w garnku

Nieprzeciętni odkrywają sekrety zdrowego jedzenia i obalają mity na temat diet.

Przyprawy na wzdęcia

Jedną z najczęstszych dolegliwości, czy to po przyjęciu, grillu czy zwykłym obiedzie, są wzdęcia. Delektując się potrawą nie myślimy o problemach z tawieniem Czytaj więcej...

Dieta supermarketowa

Dieta supermarketowa, ta zrównoważona dieta opiera się na odżywczych produktach. Dostępnych w każdym supermarkecie. Składa się z trzech rodzajów jadłospisów Czytaj więcej...

Dieta zapachowa

Dieta zapachowa, to wyjątkowa dieta wykorzystuje zapachy, aby zmniejszyć apetyt, wywołać uczucie sytości, zapanować nad skłonnością do przejadania się i w ten sposób obniżyć wagę. Czytaj więcej...

Jesień – czas na witaminę D

Witamina D to jedna z tych witamin, które należy uzupełniać właśnie w okresie gdy słońca mamy mniej. Latem i wiosną to słońce dostarcza nam tę witaminę, jesienią i zimą sami musimy zadbać o potrzeby naszego ciała.  Czytaj więcej...

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Metabolizm, czyli przemiana materii, może mieć różne tempo. Zależy ono od wielu czynników, takich jak: wiek, dieta, geny, styl życia, stan zdrowia... Osoby z szybkim metabolizmem mogą bez obaw spożywać duże ilości jedzenia i cieszyć się nienaganną sylwetką, lecz odchudzanie przy wolnym metabolizmie, to walka z wiatrakami. Czytaj więcej...

Sezon na pomidory

Pomidory, często też zwane „czerwonym słońcem" lub „złotym jabłkiem”, do Europy przybyły z Ameryki Środkowej w XVI wieku pod nazwą „tomatl” i skutecznie zawojowały kuchnię wielu krajów. Czytaj więcej...

Niecodzienne potrawy z grzybów leśnych

Grzyby, podobnie jak warzywa, nie stanowią wysokokalorycznego pożywienia. Mają niezwykłe właściwości smakowe oraz cenne witaminy z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie. Właśnie dlatego, jeżeli to możliwe, należy grzyby dusić, a jeśli gotujemy, wywar powinno się zużyć do przyrządzania potraw. Czytaj więcej...