Seromakowiec

Zawsze w okresie świątecznym i karnawałowym piekę różnego rodzaju serniki i makowce. Z takimi smakami kojarzy się mnie i mojej rodzinie ten czas.

Seromakowiec na kruchym spodzie to nie tak trudne ciasto jak się wydaje. Mogę nawet powiedzieć, że jest ono znacznie łatwiejsze do przygotowania przez początkujących kucharzy niż zwykły sernik na kruchym spodzie.

Zawsze w okresie świątecznym i karnawałowym piekę różnego rodzaju serniki i makowce. Z takimi smakami kojarzy się mnie i mojej rodzinie ten czas. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, który łączy te dwa smaki. Ciasto robiłam dziesiątki razy i zawsze się udaje. Przepis jest dość długi, ale po dokładnym wczytaniu się w niego, okazuje prosty.

 

Kruche ciasto:

 

20 dag mąki tortowej;

½ kostki margaryny;

10 dag cukru pudru;

1 żółtko.

Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko, szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, układając wzdłuż jej brzegów 2-3 – centymetrowe ranty z ciasta. Podpiekamy na jasnozłoty kolor, po czym wyjmujemy i studzimy.

 

Warstwa makowa:

 

50 dag maku;

30 dag cukru pudru;

2 jajka i 1 białko, które nie zostało wykorzystane do kruchego ciasta;

2 łyżki bułki tartej;

Olejek migdałowy;

Zaczynamy od sparzenia maku.  Gdy odpowiednio spęcznieje, odsączamy na sicie, dwa razy przekręcamy przez maszynkę, ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy bułkę tartą, ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ostudzone, kruche ciasto.

 

Warstwa serowa:

 

1 kg sera krajanka lub dobrej jakości sera mielonego;

25 dag cukru pudru;

5 jaj;

½ kostki margaryny;

Aromat i bakalie.

Jeżeli mamy ser krajankę, to mocno go odciskamy i dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Do margaryny utartej z cukrem i żółtkami partiami dodajemy ser. Ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec ucierania dodajemy aromat i bakalie oraz pianę ubitą z białek. Lekko mieszamy i równo wykładamy na wierzch maku. Blachę wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika mniej więcej na godzinę.

Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 − 4 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.