Kurczak ze śliwkami

Pomysłem na świąteczny obiad, jest kurczak ze śliwkami i miodem. Suszone śliwki nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, zaś miód czyni danie lekko słodkim.

Pomysłem na świąteczny obiad, jest kurczak ze śliwkami i miodem. Suszone śliwki nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, zaś miód czyni danie lekko słodkim.

Składniki:

1 duży kurczak;

25 dag suszonych śliwek;

10 dag masła;

łyżka uprażonych ziaren sezamu;

10 dag posiekanych i lekko zrumienionych na patelni migdałów;

½ łyżeczki pieprzu;

szafran;

1 łyżeczka mielonego cynamonu

kawałek kory cynamonu;

1 duża cebula;

2 łyżki miodu.

 

Kurczaka myjemy i dzielimy na porcje. Wkładamy do rondla, solimy, dodajemy pieprz, szafran, korę cynamonu, startą cebulę i masło. Zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu, uzupełniając w miarę potrzeby ilość. Miękkie mięso wyjmujemy,  do wywaru wrzucamy umyte śliwki i gotujemy je przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodajemy mielony cynamon, miód i porcje kurczaka. Całość podgrzewamy.

Kurczaka podajemy na dużym półmisku, obłożonego śliwkami i posypanego sezamem i migdałami.

Jeżeli nie lubicie porcjować kurczaka, możecie użyć dowolnych, ulubionych jego elementów, np. same udka, podudzia, a nawet filety.

Kurczaka podajemy z ryżem, kluskami śląskimi lub z warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fifteen + two =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.