Dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe mogą być proste albo bardziej wyszukane. Niektóre jadane są niemal na całym świecie, inne stanowią tajemnicę jednej gospodyni. Wszystkie doskonale rozgrzewają i zawsze się udają.

Dania jednogarnkowe mogą być proste albo bardziej wyszukane. Niektóre jadane są niemal na całym świecie, inne stanowią tajemnicę jednej gospodyni. Wszystkie doskonale rozgrzewają i zawsze się udają.

W daniach jednogarnkowych możemy wykazać się fantazją. Eksperymentalne dodawanie różnych, za każdym razem innych składników, powoduje, że dania są niepowtarzalne.

Największym atutem dań jednogarnkowych jest to, że wszystko wrzucamy, oczywiście w odpowiedniej kolejności, do jednego garnka i tylko mieszamy. Na koniec przyprawy i gotowe.

Warto też za jednym razem przygotować przynajmniej podwójną ilość potrawy, bo odgrzane następnego dnia zazwyczaj smakuje lepiej.

 

 

JESIENNE LECZO

Składniki:

  • 50 dag białej kapusty;
  • 1 kg cukinii;
  • Bakłażan;
  • 3 papryki;
  • 3 cebule;
  • 5 ząbków czosnku;
  • Łyżka oleju;
  • Łyżeczka posiekanej natki pietruszki;
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku;
  • Kminek;
  • Bazylia;
  • Sól i pieprz

Bakłażana kroimy w plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut, po czym ponownie płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Paprykę i pomidory kroimy w ćwiartki, a cukinię w kostkę. Czosnek i cebulę bardzo drobno siekamy. Wszystko razem, oprócz pomidorów, dusimy do miękkości na oleju. Dodajemy pomidory i zieleninę. Doprawiamy przyprawami do smaku i jeszcze chwilę dusimy.

Danie bezmięsne, ale bardzo sycące. Czas przygotowania, to ok. 1 godziny. Zatrudniając kogoś do pomocy w siekaniu warzyw, znacznie ten czas skrócimy.

 

 

WIEJSKI GARNEK

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka);
  • 30 dag suchej kiełbasy;
  • Duża cukinia;
  • 4 duże pomidory;
  • 5 marchewek;
  • 4 różnokolorowe papryki;
  • 20 dag wędzonego boczku;
  • 5 parówek;
  • 50 dag ziemniaków;
  • Mała biała kapusta;
  • Przyprawy: majeranek, pieprz, słodka mielona papryka, Vegeta, czosnek granulowany, maggi;
  • Olej;
  • 2 kostki bulionowe;
  • Koncentrat pomidorowy.

Mięso, kiełbasę i boczek kroimy w małą kostkę, a parówki w plasterki. Wszystko smażymy na niewielkiej ilości oleju w głębokim garnku. Kapustę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w kostkę, a marchew w plasterki.

Rozpuszczamy kostki bulionowe w ¾ litra wrzątku i dolewa do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy warzywa i dusimy kolejne 30 minut. Do miękkich już składników dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku wybranymi przyprawami.

Danie dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem

Czas przygotowania ok. 1,5 godziny. Choć jest dość czasochłonne, to warte poświęconego czasu. W mojej rodzinie smakuje wszystkim. Każdy ma możliwość przyprawić je według własnego gustu.

Smacznego!

 

A może ktoś podzieli się własnymi wypróbowanymi przepisami na dania jednogarnkowe?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − sixteen =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.