Ciasto czekoladowe – pycha!!!

Ciasto czekoladowe spełnia wymogi ciasta na szczególne okazje, a upieczone w okrągłej tortownicy i odpowiednio udekorowane, zastąpi najdroższe torty z cukierni.

Ciasto czekoladowe może wydawać się skomplikowane, bo długa lista produktów i długi opis wykonania. Jednak najtrudniejszy jest pierwszy raz. Każdy kolejny, robi się prawie z pamięci. Spełnia wymogi ciasta na szczególne okazje, a upieczone w okrągłej tortownicy i odpowiednio udekorowane, zastąpi najdroższe torty z cukierni.

Składniki na ciasto:                                            Składniki na krem:

1 kostka margaryny;                                          ½ litra mleka;

1 szklanka cukru pudru;                                    4 łyżki cukru;

6 jaj;                                                                       cukier waniliowy;

½ szklanki kakao;                                               2 łyżki mąki ziemniaczanej;

1 szklanka mąki;                                                  2 łyżki mąki pszennej;

2 łyżki mąki ziemniaczanej;                              1 kostka masła

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Wykonanie ciasta:

Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Dodać kakao i utrzeć. Zalecam najpierw wymieszać łyżką, a dopiero później użyć miksera. Może się mocno „zakurzyć”. Następnie wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać pianę z białek i ponownie wymieszać.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Powstała masa jest rzadka. Ma konsystencję ciasta na naleśniki. Pieczemy 4 cieniutkie, jednakowej wielkości placki, nie dłużej niż 10 minut. Z jeszcze ciepłych placków zdejmujemy papier i rozkładamy każdy oddzielnie do wystudzenia.

 

Przygotowanie kremu:

W ½ szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukier i cukier waniliowy. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy, aż krem stanie się puszysty, gładki i biały.

Przygotowanym kremem przekładamy placki czekoladowe. Na wierzch wylewamy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub przygotowaną własną polewą.

Ciasto powinno stać w lodówce minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Moi domownicy nie są jednak aż tak cierpliwi. Udaje mi się ich pohamować najdłużej na godzinę. Później ciasto znika. Ostrzegam: uzależnia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

seventeen − 16 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.