Olej kokosowy – twoje ciało go pokocha

Kokos to owoc palmy pochodzącej prawdopodobnie z Polinezji lub południowo -wschodniej Azji. Sama nazwa pochodzi od hiszpańskiego coco – duch, widmo. Im młodszy - jednak dojrzały - owoc, tym cenniejsze jego właściwości odżywcze, pielęgnacyjne i zdrowotne.

Kokos to owoc palmy pochodzącej prawdopodobnie z Polinezji lub południowo -wschodniej Azji. Sama nazwa pochodzi od hiszpańskiego coco – duch, widmo. Kokos, zanim stanie się jadalny, dojrzewa przez ok. 12 – 15 miesięcy.  Im młodszy – jednak dojrzały – owoc, tym cenniejsze jego właściwości odżywcze, pielęgnacyjne i zdrowotne.

Olej kokosowy, zwany masłem lub tłuszczem kokosowym, powstaje przez tłoczenie i podgrzewanie kopry(twardego, wysuszonego miąższu orzecha kokosowego). Jest on następnie rafinowany, odkwaszany i wybielany. Tylko tłoczony na zimno posiada silny, charakterystyczny zapach. Rafinowany jest pozbawiony aromatu.

Olej kokosowy zawiera bardzo szeroki wachlarz kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych: kwas laurynowy, mirystynowy, searynowy, oleinowy i wiele innych. Dzięki takiemu składowi znajduje on zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, zdrowej kuchni, jak i kosmetologii.

Zastosowanie oleju kokosowego

  1. W kuchni używamy oleju spożywczego – przyspiesza on przemianę materii. To pierwszy tłuszcz, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej. Stosowany w codziennej diecie powoduje nawet ubytek wagi.
  2. W medycynie naturalnej używamy olejku kosmetycznego – wspomaga on gojenie się ran, zwalcza grzybicę stóp, leczy cerę trądzikową, zwalcza wirusy, bakterie i drobnoustroje. Podnosi też odporność organizmu.
  3. W kosmetologii właściwości oleju kokosowego są nieocenione. Dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy spowalnia on procesy starzenia i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę. Posiada bardzo silne właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy. Doskonale sprawdza się, jako środek nawilżający podczas masażu ciała. Idealnie wchłania się, dostarczając cenne składniki w głąb skóry, pozostawiając na jej powierzchni aksamitny filtr. Przez to skóra jest nawilżona, gładka i miła w dotyku, chroniona przed zimnem, promieniami UV i zanieczyszczonym powietrzem. Olej kokosowy posiada właściwości wybielające, rozjaśnia skórę przez co wydaje się ona młodsza i bardziej promienna. Znikają plamy i przebarwienia.
  4. Olej kokosowy to jedyny tłuszcz, który po zastosowaniu jaka maska na włosy nie przetłuszcza ich, a dostaje się do wnętrza włosa, odżywiając go. Stosowany jedynie na końcówki zapobiega ich rozdwajaniu się. Włosy, które systematycznie odżywia się maską z oleju kokosowego stają się lśniące, zdrowe, puszyste.

Olej kokosowy przyjmuje postać stałą w niższych temperaturach, dlatego przed użyciem powinno się go rozgrzać w kąpieli wodnej lub jeśli używamy niewielką ilość, w dłoniach. Niewielka ilość nałożona codziennie na twarz, szyję i dekolt daje wyraźny rezultat odmłodzenia już po 7 dniach stosowania. Po domowej kuracji olejem kokosowym poczuć się można jak po wizycie w salonie piękności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − seven =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.