Szybka przekąska z pomidorów i jajek

Szybka i smaczna przekąska z pomidorów i jajek, którą bez kłopotu zrobisz w krótkim czasie. Przepis nie tylko dla tych, którzy są na diecie.

POMIDORY FASZEROWANE JAJKIEM

Składniki:

  • Pomidory jednakowej wielkości;
  • Jaja, tyle ile pomidorów;
  • Masło;
  • Plastry boczku wędzonego.

Odciąć górną część pomidorów i wydrążyć środek. Warzywa lekko posolić i wbić do środka po jednym jajku. Na wierzchu położyć odrobinę masła- zapobiegnie wysuszeniu żółtka. Wstawić faszerowane pomidory do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 12-15 minut. W tym czasie plastry boczku wysmażyć na suchej patelni na chipsy, po czym odsączyć na papierowym ręczniku i pokroić w półcentymetrowe paseczki. Pomidory można serwować na liściu sałaty lodowej, posypane chipsami z boczku i udekorować szczypiorkiem.

Przygotowanie przekąski zajmie nie więcej niż 25 minut.

Pomidorowy sezon jeszcze trwa. Należy wykorzystać czas, gdy jest ich pod dostatkiem i to naszych krajowych, prosto z krzaka.

Lekkie i łatwe w przygotowaniu danie zaspokoi głód, gdy wrócimy z pracy, szkoły.

Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four − two =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.