Praktycznie o ziemniakach

Czy zdajecie sobie sprawę, że ziemniak, ziemniakowi nie jest równy? Wiedzą o tym dobrze producenci frytek, na których potrzeby hodowane są specjalne gatunki ziemniaka. Jednak przeciętna gospodyni domowa, nie ma dostępu do zbyt wielu odmian. Jak sobie radzić z ziemniakami, by były one najsmaczniejsze?

Czy zdajecie sobie sprawę, że ziemniak, ziemniakowi nie jest równy? Wiedzą o tym dobrze producenci frytek, na których potrzeby hodowane są specjalne gatunki ziemniaka. Jednak przeciętna gospodyni domowa, nie ma dostępu do zbyt wielu odmian. Jak sobie radzić z ziemniakami, by były one najsmaczniejsze?

Praktyczne rady w temacie ziemniaków:

  • Na kluski, zapiekanki, sałatki, pyzy, babki ziemniaczane, torty najbardziej nadają się ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach.
  • Placki ziemniaczane będą białe, jeśli doda się do nich pół łyżeczki proszku do pieczenia (na 1 kg ziemniaków). Należy jednak pamiętać, że proszek do pieczenia przyspiesza rozkład witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Więc wybór należy do Was: zdrowsze, czy jaśniejsze placki?
  • Starte surowe ziemniaki (na placki, pyzy czy babki) należy włożyć do lnianego woreczka, aby ściekł sok. Krochmal – osad z dna dodajemy do startych ziemniaków.
  • Na puree wybieramy ziemniaki mączyste. Po ugotowaniu lekko odparowujemy i przepuszczamy je przez praskę, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy masło i szczyptę gałki muszkatołowej. Ucieramy całość na malutkim ogniu, aż masa stanie się gładka. Chcąc uzyskać kolorowe puree, zamiast mleka dodajemy ciepłe czerwone wino – puree różowe. Zielone puree uzyskamy dodając do masy ugotowany, przetarty szpinak. Aby puree było czerwone wystarczy dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i czerwoną, mieloną słodką paprykę.
  • Frytki nie nasiąkną tłuszczem, jeśli wcześniej pokrojone w słupki ziemniaki wrzucimy na 2-3 minuty do wrzątku. Przed smażeniem należy je bardzo dokładnie osuszyć.
  • Smak gotowanych ziemniaków poprawimy po dodaniu, oprócz soli, listka laurowego, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczkę kminu, pół cebuli.

I to już chyba wszystkie kuchenne, praktyczne porady dotyczące ziemniaków, jakie udało mi się zebrać od znajomych, babci, mamy i mistrzów gastronomii. Przygotowując potrawy z ziemniaków kierujmy się staropolską zasadą: „Ziemniaki gotowane z miłością lepiej smakują niż smażona w gniewie kiełbasa”.

Z ziemniaków naprawdę można wyczarować cuda, co postaram się udowodnić w przepisach na dania właśnie z ziemniaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + 17 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.