Komosa ryżowa

Skład komosy ryżowej sprawia, że może ona z powodzeniem zastąpić mięso, gdyż zawiera aminokwasy charakterystyczne dla produktów zwierzęcych, czyli pełnowartościowe białko. Wskazana jest zatem szczególnie dla wegetarianów, jako uzupełnienie niedoboru białka.

Komosa ryżowa – Quinoa – zwana jest też „złotem Inków”, „świętym zbożem Inków” oraz „matką zbóż” . Dla Azteków i Inków stanowiła podstawowy pokarm. Ta niezwykła roślina potrafiła przetrwać bardzo wysoką i bardzo niską temperaturę, a także brak wody.

Nie wszyscy o tym wiedzą, lecz komosa nie jest zbożem. Należy do tej samej rodziny co buraki czy szpinak. Jest spokrewniona z amarantusem i występującą w Polsce lebiodą (Chenopodium album). Kwitnie na różowo, a jej owocami są drobne orzeszki. Część jadalną stanowią również liście.

Skład komosy ryżowej sprawia, że może ona z powodzeniem zastąpić mięso, gdyż zawiera aminokwasy charakterystyczne dla produktów zwierzęcych, czyli pełnowartościowe białko. Wskazana jest zatem szczególnie dla wegetarianów, jako uzupełnienie niedoboru białka.

Niezależnie od tego czy chcemy zgubić zbędne kilogramy, spalić tkankę tłuszczową, czy też zależy nam na zbudowaniu mięśni, komosa ryżowa, jak żaden inny produkt, doskonale nam w tym pomoże. Ziarna tej rośliny w 60% zbudowane są z węglowodanów, przez co dostarczają nam sporo energii. Cukry zawarte w komosie mają niski indeks glikemiczny, co sprawia że energia uwalniana jest bardzo powoli. Ten powolny proces sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki tłuszczowej.

Komosa polecana jest kulturystom, ale nie tylko. Pomaga ona ustabilizować poziom insuliny. Dlatego osoby zagrożone cukrzycą, powinny zastąpić ryż, ziemniaki czy kasze właśnie komosą ryżową.

Komosa zawiera dwa razy więcej tłuszczy niż pszenica, a są to zdrowe tłuszcze nienasycone, kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy. Obniżają one poziom cholesterolu, wspomagają pracę układu krążenia i zmniejszają ryzyko miażdżycy.

Ponadto komosa ryżowa zawiera dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż większość zbóż, co usprawnia działanie układu pokarmowego i hamuje apetyt. Bardzo duża ilość wapnia, kwasu foliowego, miedzi, fosforu, witamin i minerałów dopełniają tylko wachlarz atutów przemawiających za wprowadzeniem komosy ryżowej do naszej kuchni.

ZZZZXXX

fot. „Red quinoa” autorstwa blairingmedia – Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons

Ziarna komosy możemy kupić w większości marketów i sklepach ze zdrową żywnością. Przed gotowaniem należy je dobrze wypłukać pod zimną, bieżącą wodą. Gotujemy je ok. 10-15 minut. Mimo, że ziarna komosy ryżowej mają lekko słodki smak, nadają się zarówno do potraw na słodko jak i na ostro. Liście komosy możemy przyrządzać podobnie jak szpinak, smażąc je na maśle lub gotując. Niezwykle cenne i łatwe do wyhodowania są kiełki. Nasiona moczymy w wodzie przez ok.8-10 godzin a następnie zostawiamy na dobę do kiełkowania. Kiełki komosy są świetnym dodatkiem do sałatek, nabiału czy kanapek.

 

Fot. główna: “Quinoa” by Methylsoy at the English language Wikipedia. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.